Wall Street. Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Morning Brief

God morgon, läs nattens viktigaste nyheter på 3 min

• Wall Street åkte på en rejäl smäll i går kväll efter ny handelsoro och svag amerikansk makrodata.
• Lägenhetspriserna fortsätter att rusa – mest har ettorna stigit i Blekinge de senaste fem åren, skriver DI.
• Finlands statsminister Antti Rinne vägrar avgå trots regeringskrisen – i stället kräver han besked av Centern.

Handelsoro och makrodata sänkte Wall Street

Wall Street inledde december med en rejäl näsbränna efter svag industri-PMI, nya Trump-tullar mot Brasilien och Argentina samt hot om att driva igenom nya tullar mot Kina. Även Stockholmsbörsen tog stryk efter de dystra beskedet och Asienbörserna inledde tisdagen i samma spår.

Siffror: Lägenhetspriserna fortsätter skena

Kvadratmeterpriset på enrummare har fördubblats i Blekinge de senaste fem åren – Södermanland, Gävleborg, Jönköping och Jämtland ligger inte långt efter, visar Länsförsäkringars kartläggning enligt DI. I snitt har kvadratmeterpriset stigit 22 procent till 48 000 kronor.

Rinne avgår inte – sätter press på Centern

Finlands statsminister Antti Rinne (SDP) vägrar att avgå – och kräver att regeringskollegan Centern ger tydligt besked om de kan fortsätta samarbeta med honom eller inte, sa han efter ett krismöte i går kväll. Tidigare under kvällen meddelade C att de inte hade förtroende för Rinne, men krävde inte hans avgång.

”Tullarna hotar skapa fajt om Europa”

Donald Trumps tullar på stål och aluminium mot Argentina och Brasilien kan skapa ökad konkurrens i Europa och hota svensk export till den viktiga europeiska marknaden, uppger den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret för TT.

Fackbas nekades tillträde till Skanska

Byggnads ordförande Johan Lindholm blev i oktober nekad tillträde till Skanskas bygge i Nashville där han skulle träffa lokala fackrepresentanter och studera arbetsmiljön, rapporterar DI. Lindholm konstaterar att fackets globala avtal nu måste skrivas om.

Rapport: Pisa-lyft kan ge mångmiljardklirr

En utbildningssatsning som motsvarar 25 Pisa-poäng skulle öka Sveriges BNP med motsvarande 18 564 miljarder kronor mot slutet av århundradet, visar en forskningsrapport enligt SvD Näringsliv. Under morgonen presenteras den senaste Pisa-undersökningen.

EU granskar Facebook och Google – igen

EU-kommissionen inleder en ny granskning av it-jättarna Facebooks och Googles hantering av data och personlig information. ”Dessa utredningar gäller sättet som data samlas, sammanställs, används och tjänas pengar på, i bland annat annonssyfte”, säger en talesperson enligt TT.

SÅ GICK BÖRSEN I GÅR

Stockholmsbörsen
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,4%
Wall Street
• Dow Jones –0,9%
• Nasdaq −1,1%
• S&P500 −0,9%
Europabörserna
FTSE100: −0,8%
Dax: −2,1%
S&P Europe: −1,9%

DAGENS VIKTIGASTE

• Makro. SCB: Fordonsstatistik november (09.30), EMU: PPI oktober (11.00)
• Politik. SCB:s partisympatiundersökning (09.30)
• Riksbanken. Per Jansson talar om ”En ränteduvas och inflationshöks betraktelser” (publiceras 14.30)

Om Morning Brief

På tre minuter vill vi ge dig en rivstart på dagen. Varje dag måndag till lördag sammanfattar därför Omni Ekonomis redaktörer nattens och morgonens viktigaste ekonominyheter från Sverige och världen i Morning Brief.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Villor nära Enskede gård i Stockholm. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Villapriserna föll i december – borätterna låg stilla

Priserna på bostäder backade med 0,8 procent på riksnivå i december, enligt Valueguards Hox-index som publiceras under morgonen. Och det var villapriserna som stod för raset: Ner 1,4 procent, medan bostadspriserna stod stilla.

December är ofta en svag månad på bostadsmarknaden och rensat för säsongseffekter ökade Hox-index med 0,6 procent. Det justerade bostadsrättsindexet för riket steg med 0,7 procent medan villaindex ökade 0,5 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på borätter stigit något i både Stockholm och Göteborg, enligt Valueguard.

2 tim
Claudia Wörmann. Illustrationsbild. Magnus Sandberg/AFTONBLADET //TT
undefined

Bopriserna steg under året – 2020 spås ingen stor dramatik

December månads siffror från Valueguard under morgonen betyder att priserna på bostadsrätter steg totalt 4,6 procent under 2019, medan priserna på villor ökade 4,4 procent.

Det betyder också att priserna på bostadsrätter steg under alla månader utom två – oktober och december. Villapriserna steg samtliga månader utom fyra då de backade: juni, juli, oktober och december.

– Min prognos för 2020 är att vi kommer att få se små prisrörelser, ingen större dramatik. Med större skillnad mellan bra och mindre bra bostäder, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Erik Olsson Fastigheter bedömer att Riksbankens räntehöjning i december minskat nervositeten på marknaden eftersom räntehöjningar nu blivit en ickefråga.

2 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Mäklaren: En och annan korrigering är bara sunt

Medan priserna på bostadsrätter stod relativt stilla i de tre storstäderna under december föll villapriserna med hela 1,8 procent i Göteborg. Även Malmö fick ett tapp, på 0,6 procent, medan villapriserna i Stockholm steg 0,2 procent. Det visar färsk statistik från Valueguard.

Trots nedgången ser Bjurfors i Göteborg ett ökat köpsug än för ett år sedan, enligt regionchefen Sven-Erik Kristensen.

– Att det sedan kommer en och annan korrigering är bara sunt för att det inte ska skapas en övertro som kan riskera stabiliteten på marknaden, säger han i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter stigit med 1 procent i Stockholm och med 2 procent i Göteborg.

2 tim
Läs mer om Bopriserna
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Asienbörserna stiger – Samsung lyfter Sydkorea

Börserna i Asien stiger mestadels på måndagsmorgonen. Mest stiger Seoul-börsen som är upp nästan 1 procent vid 05.20-tiden svensk tid då ledande index står som följer:
• Nikkei: +0,22 %
• Shanghai: + 0,43 %
• Shenzhen: +0,72%
• Hongkong: -0,4 %
• Kospi: +0,8 %
Inför handelsdagen kom nyheten att Kinas centralbank i ett nytt beslut valt att inte förändra ettårsräntan eller femårsräntan.

– Vi väntar oss fortfarande förändringar av räntan vid något senare tillfälle i år, säger Kevin Leung, investmentstrateg på Haitong International Securities, till CNBC.

Leung säger att Kina troligtvis inväntar att kunna bedöma effekterna av den nya, initiala handelsuppgörelsen med USA.

Sydkoreas börs, som steg mest, drevs bland annat uppåt av Samsung Electronics som på söndagen annonserade förändringar i organisationen, bland annat en ny mobilchef för att ta upp kampen med kinesiska konkurrenter som Huawei.

3 tim
Arkivbild: Människor passerar utanför New York Stock Exchange SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

”Har blivit Apple, Microsoft och Alphabet mot resten”

Flera analytiker har förklarat Wall Streets senaste rekordrally med en relativ brist på aktier i marknaden kombinerat med mekaniken bakom köpordrarna. Och visst kanske det ligger något idet, skriver CNBC:s marknadskommentator Michael Santoli.

Men, menar han, det som det verkligen råder brist på är stora, pålitliga, investeringar som investerarna tror kommer att överleva ekonomisk turbulens och ständigt nya tekniksprång.

Enligt Santoli har det skapat en splittrad marknad, med ovanligt stor spridning mellan hur de dyraste aktierna, med Apple, Microsoft och Alphabet i täten värderas i relation till de billigaste.

Igår 08:10
Illustrationsbilder. TT
undefined

Analytiker: Är ingen bubbla än men går i den riktningen

New York-börserna har fortsatt att stiga på förhoppningar om högre vinster under rapportsäsongen och en starkare global ekonomi – två saker som inte lär hända, skriver CNBC.

Tvärt om spår analytiker i Refinitvs snittestimat att bolagens vinster backar för andra kvartalet i rad.

Enligt Miller Tabaks chefsstrateg Matt Maley är det ”uppenbart” att vinsterna står still, medan börsen går upp.

– Jag vill inte kallade det en bubbla än, men det går i den riktningen, säger han till CNBC.

Även The Sevens Reports grundare Tom Essaye tror att investerare är för optimistiska på kort sikt.

18 jan
Läs mer om Dagens börs internationellt