Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Expertröster Din ekonomi

Landeborn: Så slår en lågkonjunktur mot börsen

Risken för en lågkonjunktur har ökat, men det betyder inte att det är läge för investerare att försöka skydda sig mot stora börsras. Långtifrån alla inbromsningar har slagit lika hårt mot aktiemarknaden som den senaste finanskrisen och historiskt har börsen alltid hämtat sig från nedgångarna.

Det skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, i en gästkrönika.

Under hösten har den geopolitiska osäkerheten i världen ökat. Handelskriget har eskalerat och brexit blivit ännu mer kaotiskt. Bombningen av Saudiarabiens oljekällor har slagit ut 5 procent av världens oljeproduktion. Det är inte konstigt att oron för en lågkonjunktur har ökat, såväl bland småsparare som bland proffs.

Den amerikanska centralbanken, Fed, har en egen indikator för att mäta sannolikheten för att ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur om 12 månader. Den är uppe på nästan 38 procent. En undersökning från Bank of America Merrill Lynch visar att nästan 40 procent av de institutionella förvaltarna världen över väntar sig en recession det närmaste året. Det är den högsta nivån sedan 2009. Men vad kan man vänta sig händer på börsen om det blir lågkonjunktur om ett år?
Den lågkonjunktur vi senast gick igenom är den som orsakades av finanskrisen. Nedgången i ekonomin blev djup, och det blev även nedgången på Stockholmsbörsen och de globala aktiemarknaderna. I USA backade S&P 500 nästan 35 procent medan lågkonjunkturen pågick. Med det i färskt minne är det lätt att som sparare ligga sömnlös när ordet lågkonjunktur nämns allt oftare.

Men i ett historiskt perspektiv spelar den perioden faktiskt i en helt egen division – det är långt ifrån alla lågkonjunkturer som har gått lika hårt åt börsen som den gjorde. Det är till och med vanligt att börsen har stått högre när lågkonjunkturen tog slut, än när den började.
USA är världens största ekonomi och styr i hög grad hur det går i resten av världen. Sedan slutet på 1940-talet har det varit lågkonjunktur i USA elva gånger, och de har i genomsnitt varit elva månader långa. Statistiken visar att det amerikanska indexet S&P 500 har stigit under sex av de elva lågkonjunkturerna. I genomsnitt har S&P 500 stått 4 procent högre när lågkonjunkturen tog slut, än när den började. Men hur går det ihop? Ska inte börsen rasa vid en lågkonjunktur? 

Nej, börsen rasar oftast inte under en lågkonjunktur, utan före den. Aktiemarknaden tenderar nämligen att gå 6-12 månader före konjunkturen, och nedgången på börsen har därför oftast kommit innan lågkonjunkturen ens har börjat. Det kan därför vara relevant att titta på hur avkastningen sett ut under sex månader före lågkonjunkturen. I genomsnitt har börsen under de sex månaderna fallit med 1,4 procent. Ingen större ko på isen då heller, med andra ord. 
Om vi sträcker ut tidsperspektivet ännu mer och tittar på avkastningen med start sex månader före lågkonjunkturen till sex månader efter att den slutade, så kan vi konstatera att S&P 500 i genomsnitt stigit drygt 15 procent. Ett ännu längre tidsperspektiv, från ett år innan lågkonjunkturen började till ett år efter att den slutade, ger en avkastning på i genomsnitt drygt 25 procent.

Att risken för en lågkonjunktur har ökat är helt klart, även om vår bedömning fortfarande är att den kommer att undvikas med centralbankernas hjälp. Men rädslan för att en inbromsning i konjunkturen ska medföra stora börsras som man måste skydda sig mot, bygger på ett alldeles för kortsiktigt perspektiv. Visst kan börsen rasa med tvåsiffriga tal, och det kan gå fort och göra ont när det sker. Men historiskt har börsen alltid hämtat sig från nedgångarna. 

Den långsiktiga spararen med gott om tid och tålamod gör därför bäst i att ta det lugnt. Mitt bästa tips är att fortsätta spara som vanligt, och att hålla blicken fäst vid horisonten i stället för att stirra ner i marken efter gropar.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund ı Maria Landeborn
• Är senior strateg och sparekonom på Danske Bank.
• Har närmare 15 års erfarenhet av den finansiella sektorn. Har bland annat jobbat på Skandia och SBAB och varit chef för marknadsanalys på CMC Markets PLC.
• Skriver om börs och marknad varannan måndag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Maria Landeborn:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Från vänster: Danske Banks sverigechef Berit Behring, SEB:s vd Johan Torgeby och Swedbanks vd Jens Henriksson Pontus Lundahl, Anders Wiklund och Fredrik Sandberg/TT
Reaktioner på misstankarna mot SEB

”Konkurrenternas börsras spökar för investerare”

När Danske Bank och Swedbank blev inblandade i penningtvätt i Baltikum dök aktierna 60 procent, respektive 35 procent – något som skrämmer investerare, skriver Bloomberg.

Näst på tur kan vara SEB efter uppgifter om penningtvätt från Uppdrag granskning.

Baltikum står för 10 procent av SEB:s intäkter, skriver Bloombergs analysenhet.

Investmentbanken ING bedömer att storbanken är välpositionerade för att hantera eventuella kostnader med ”solida lönsamhetsmått och en kärnprimärkapitalrelation på 16,4 procent, 1,65 procentenheter över myndigheternas kapitalkrav.

21 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Behåll SEB efter blodbadet

Att SEB i morse meddelade att de blivit kontaktade av Uppdrag granskning har lett till ”blodbadet” för SEB:s aktiekurs, skriver DI:s Agnetha Jönsson.

Hon menar att kursreaktionen, i skrivande stund -11,70 procent, är en tråkig följd av att börsbolag enligt lag måste informera marknaden om saker som kan påverka aktiekursen. I detta fall förvirrar det mer än gör investerare klokare, skriver Jönsson.

Hennes rekommendation är att avvakta med att sälja aktien.

Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg är inne på samma spår:

”Vad kan Uppdrag granskning ha hittat om SEB? Hur allvarligt kan det vara? Alla investerares skräck är den stora Osäkerheten. Därför faller aktien”, skriver hon.

22 min
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bornold: ”Om du kan leva med oron – köp SEB”

Om man kan leva med viss oro kan det vara ett bra läge att köpa i SEB, säger Söderberg och Partners sparekonom Joakim Bornold till DI.

– När smällen briserat är det fortsatt lönsamt att vara aktieägare, säger han.

Bornold menar att aktien inte tappar på information om misstänkt penningtvätt utan på osäkerheten om vad som kan komma fram. Han säger också att han inte tror att uppgifterna påverkar bankens affärer negativt.

3 tim
Läs mer om Reaktioner på misstankarna mot SEB
Mohammed Al-Amoudi PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Powercell / Bolagsnyheter

Midroc om jätterabatten: ”Vi har förhandlat i ett år”

Förhandlingarna mellan Bosch och Midroc om Powercell har pågått under en längre tid. Anledningen är att kursen steg och parterna hade svårt att enas om ett pris, säger Göran Linder, vd på Midroc New Technology, till Nyhetsbyrån Direkt.

–Jag har haft diskussioner med Bosch om en möjlig transaktion i ett år. När vi började diskutera låg kursen någonstans mellan 30 och 50 kronor och sedan har den stigit och aktien steg särskilt mycket när Bosch och Powercell ingick licensavtal, säger Göran Linder.

FI:s inköpslisa visar att Bosch köpt nästan 6 miljoner aktier för 107 kronor styck vilket ger en rabatt på nära 30 procent.

Midroc ägs av Mohammed Al-Amoudi, som också är storägare i Preem, noterar Dagens Industri.

1 tim
Pressbild
undefined

Al-Amoudi sålde i Powercell till reapris

Tyska jätten Bosch har köpt hela Midrocs ägande i Powercell, meddelar bolaget. Aktieposten motsvarar 11,3 procent av rösterna och kapitalet i Powercell.

Midroc ägs av Mohammed Al-Amoudi, som också är storägare i Preem, noterar DI.

Powercell-aktien steg initialt klart på fredagsmorgonen men föll sedan tillbaka till en bit över nollan när försäljningspriset blev känt genom Finansinspektionens insynsrapportering. Det visade sig att Midroc sålde posten för 107 kronor per aktie, långt under torsdagens stängningskurs på 149,60 kronor.

Powercell och Bosch tecknade i april ett utvecklings- och licensavtal för bränslecellsstacken Powercell S3.

4 tim
Läs mer om Powercell / Bolagsnyheter
SBB:s vd Ilja Batljan  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SBB lägger bud på Hemfosa – premien över 20 procent

Fastighetsbolaget SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, lägger ett bud på Hemfosas samtliga stam- och preferensaktier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Budpremien är, enligt Dagens Industri, 22,7 procent.

Hemfosas styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet.

SBB vill ta in 1,5 miljarder kronor i en företrädesemission för att finansiera förvärvet. Den emissionen ska göras till en teckningskurs på 23 kronor per aktie, vilket kan jämföras med torsdagens stängningskurs 23,85 kronor.

Idag 06:08
SBB:s vd Ilja Batljan Jenny Lagerqvist
undefined

Ilija Batljan: Höjd kreditrating påverkar inte synergier

Fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa kan generera synergier på 300 miljoner kronor årligen. Men budet är inte beroende av att SBB når en kreditrating på BBB+, säger vd:n Ilija Batljan till Dagens Industri.

– De synergierna kommer vi kunna åstadkomma redan med nuvarande starka balansräkning och finansiella position, säger han.

Han meddelar att möjligheten att nå BBB+ är ”fortsatt starkt”.

– Vi har en stark balansräkning och god kreditrating, vilket ger oss en stark finansiell position som möjliggör dylika, unika, förvärv, säger Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

3 tim
Läs mer om SBB:s bud på Hemfosa
Louise Brown  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Korruptionsexpert: ”Det vi såg var skrämmande”

Storbanken SEB skriver i ett pressmeddelande att Uppdrag Granskning kontaktat dem angående uppgifter om penningtvätt i Baltikum.

I veckan skrev Louise Brown, ordförande för Transparency international Sverige, att hon kontaktats av UG-redaktionen och fått titta på ett anonymiserat svenskt bolag.

”Det vi såg var skrämmande. Uppenbara penningtvättsupplägg med tydliga kopplingar till organiserad brottslighet”, skriver hon.

Uppdrag Granskning lät även Stefan Lundberg, chefsåklagare på EBM, och Pia Bergman, nationell samordnare, på Skatteverket titta på materialet.

Louise Brown och de andra har alltså inte fått veta vilket bolag det rör sig om. Den 27 november sänds programmet.

För en vecka sedan gick även Swedbank ut med att de återigen är föremål för granskning i SVT:s flaggskeppsprogram.

5 tim
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Wilbur Ross. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Ross: Nära avtal nu – jordbruksköp är knäckfrågan

Ett handelsavtal kommer ”med största sannolikhet” att nås men de köp av jordbruksvaror som USA vill att Kina genomför är knäckfrågan som hindrar att förhandlingarna blir klara, säger USA:s handelsminister Wilbur Ross.

– Djävulen finnas alltid i detaljerna och vi har nått de sista detaljerna nu, säger han enligt Bloomberg.

Enligt Ross har USA:s president Donald Trump ännu inte indikerat några förändringar gällande de tullhöjningar som är schemalagda till 15 december. Men det finns ”gott om tid för det”, menar Ross.

23 min
Arkivbild: Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow.  TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita husets rådgivare: Är i slutskedet av förhandlingarna

USA och Kina är i närheten av en överenskommelse – ett så kallat ”fas ett”-avtal. Några detaljer återstår fortfarande, men själva avtalet är inte långt borta. Det är budskapet från Vita husets rådgivare Larry Kudlow, skriver Reuters.

Enligt CNBC ska handelssamtalen återupptas på toppnivå under fredagen, där USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin ska samtala med Kinas vice premiärminister Liu He på telefon.

– Vi är i slutskedet. Vi kommunicerar med dem varenda dag nu, säger Kudlow enligt Bloomberg.

Idag 04:57
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustrationsbild.  TT
Stockholmsbörsen i dag

Elektas vd till marknaden: ”Inga avbeställningar”

Strålterapimaskinleverantören Elektas vd Richard Hausmann säger att bolaget ser förseningar i sina beställningar, men inte några avbeställningar. Det säger han till Direkt i samband med att aktien faller kraftigt – 17 procent vid lunchtid – efter att bolaget sänkt sin helårsprognos.

– Klinikerna var inte redo att ta emot dem. Det är olyckligt och jag gillar det inte, men det händer, säger han.

Leveranserna av fem Leksell Gamma-knivar har försenats, vilket tynger bolagets marginal.

2 tim
JOHANNES EISELE / AFP
undefined

SEB rasar på röd börs efter misstänkt penningtvätt

Stockholmsbörsen öppnade uppåt men vände snabbt neråt när flera bolag tyngde. På morgonen uppdagades att Uppdrag Granskning har sökt SEB angående misstänkt penningtvätt i Baltikum. Vid 13.30-tiden var aktien ner 12 procent.
• OMXSPI: - 0,3%
• OMXS30: - 0,3 %
Fastighetsbolaget SBB har lagt ett bud på Hemfosas samtliga stam- och preferensaktier. Budpremien är 22,7 procent. SBB:s aktie är ner runt 7 procent men Hemfosas aktie är upp nästan 14 procent.

Bland andra bolag har Fingerprint Cards redovisat sitt tredje kvartal där bolagets rörelseresultat vände ner till minus. Bolagets sektorkollega Precise Biometrics redovisade också sitt tredje kvartal och vände i  stället till vinst. Fingerprints aktie faller nästan 10 procent medan Precise Biometrics aktie lyfter drygt 9 procent.

Elekta sänkte sin prognos för helåret och aktien är ner drygt 12 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterar ett resultat före skatt som var något över analytikernas förväntningar och aktien stiger något. Clas Ohlson redovisade en rapport som bland annat innehöll en svag onlineförsäljning. Det menade dock bolaget berodde på en uppdatering av plattformarna.

Bland internationella nyheter har Kina och USA återigen hävdat att de är nära att nå en uppgörelse om den första fasen i processen mot ett handelsavtal. President Donald Trumps ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, har uppgett att förhandlingar kommer ske under dagen över telefon.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Hongkong-dollar. Arkivbild. Thomas White / TT NYHETSBYRÅN
Alibaba / Bolagsnyheter

Expert: Alibaba går till Hongkong för att blidka Kina

Det är knappast för att Alibaba behöver pengar som e-handelsjättens aktier ska noteras även i Hongkong. Det är för att blidka Kina, säger kapitalförvaltaren Brock Silvers till CNN Business.

– Noteringen drivs inte av någon normal affärsstrategi. Alibaba är en god medborgare och slug aktör när de följer Beijings diktat, säger Silvers.

Alibaba tänker använda de runt 13 miljarder dollar som noteringen väntas dra in till att expandera verksamheten. Samtidigt är bolaget lönsamt och har runt 33 miljarder dollar, motsvarande runt 320 miljarder kronor, i kassan, noterar CNN Business.

13 min
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ma besviken efter rekordet: Varmt väder och en måndag

Trots rekordförsäljning i samband med Singles day så missade Alibaba de interna förväntningarna i samband med den stora shoppingdagen 11 november, skriver CNBC. E-handeljättens grundare Jack Ma är besviken och säger att det varma vädret och det faktum att dagen inföll på en måndag satte käppar i hjulet för konsumtionen.

– Kläder säljer bättre i kallt väder, säger Ma som hoppas att regeringen i framtiden kan göra Singles day till en halvdag.

Den kinesiska e-jätten använder sig av det ifrågasatta måttet GMV, gross merchandise value, ungefär värdet av sålda varor. I år uppgick det till över 38,3 miljarder dollar, långt över analytikernas förväntningar.

Igår 05:40
Läs mer om Alibaba / Bolagsnyheter