Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Nyman: Sverige går in i en mild lågkonjunktur

Den globala konjunkturen har bottnat. Men för Sveriges del pekar indikatorerna mot en fortsatt försvagning och vi ska igenom en mild lågkonjuktur innan solen går upp. Det skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en gästkrönika för Omni Ekonomi.

Soluppgång eller falsk gryning? Det är titeln på vår, det vill säga Handelsbankens, senaste konjunkturrapport. Börsen verkar övertygad om att solen har gått upp över konjunkturen men vi är lite mer försiktiga. Även om den geopolitiska osäkerheten minskat är det för tidigt att helt lyfta bort den våta filten.
En sak jag lärt mig är att det kan svänga snabbt, en Tweet räcker. Det gör att vi räknar med lägre global tillväxt än normalt både i år och nästa år, men tror samtidigt att det har bottnat nu. Så, för att återknyta till vädermetaforen, jag anar en soluppgång vid horisonten men än är vi inte där.

Vad gäller centralbankerna, inklusive Riksbanken, lär det inte bli några förändringar i styrräntorna de närmaste åren. Det betyder fortsatt låga räntor för hushåll och företag.

För svensk del pekar indikatorerna på en fortsatt försvagning och att arbetslösheten fortsätter stiga. Det betyder att i vår prognos ser vi framför oss att Sverige går in i en mild lågkonjunktur.
Utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden står i skarp kontrast till i princip alla andra länder i EU, där arbetslösheten har minskat och sysselsättningsgraden har ökat. Utvecklingen drivs primärt inte av att Sverige har en lägre tillväxt.

Både i euroområdet och Sverige ökade BNP med cirka 1 procent förra året. Men Sverige har en betydligt högre tillväxtpotential, till följd av bland annat högre befolkningstillväxt, vilket gör att konjunkturavmattningen har varit mer distinkt trots samma tillväxt. Nu kan det låta som att svensk arbetsmarknad fungerar dåligt men det är inte så enkelt. Sverige har fortfarande högst arbetskraftsdeltagande i EU och är ett av de länder som har högst sysselsättningsgrad, även om Nederländerna och Tyskland har kommit ikapp och har ungefär samma sysselsättningsgrad som Sverige.
Så länge det inte finns tydligare tecken på att pris- och löneinflation stiger kan man argumentera för att den ekonomiska politiken bör stimulera ekonomin. En långvarig period med högt resursutnyttjande, där företagen har brist på arbetskraft och ”tvingas” att anställa personer med lägre kvalifikationer, leder till att svagare grupper etablerar sig på arbetsmarknaden och att jämviktsarbetslösheten minskar.
I Sverige har sannolikt de senaste årens goda tillväxt och bristen på arbetskraft bidragit till ett snabbare inträde på arbetsmarknaden för bland andra personer som nyligen beviljats uppehållstillstånd.
Nu när konjunkturen viker och företagen inte har någon större brist kommer dessa grupper drabbas hårdare och det finns risk att en del aldrig kommer in på arbetsmarknaden om avmattningen blir utdragen. Att bedriva en expansiv finanspolitik för att hålla upp sysselsättningstillväxten under nuvarande mandatperiod är därför sannolikt minst lika viktigt som att genomföra strukturreformer för att långsiktigt minska arbetslösheten.

Magnus Sandberg

Bakgrund | Christina Nyman
• Chefsekonom Handelsbanken.
• Var tidigare prognoschef, men i december blev hon chefsekonom. Har ett flerårigt förflutet på Riksbanken.
• Skriver brett om makrofrågor varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Mer om och av Christina Nyman

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen väntas inleda med rejält fall

Efter fredagens svaga stängningar på både Europa- och USA-börserna indikerar förhandeln på IG Markets att även veckans handel kommer inledas med ordentliga nedgångar.

Den tilltagande cornovirusoron med dödsfall som ökade i Sydkorea, Italien och Mellanöstern får investerarna att sälja, rapporterar Reuters.

OMXS30-terminen på IG Markets är ner 1,7 procent med mindre än en timme kvar till Stockholmsbörsens öppning.

Även terminshandeln i USA är ner kraftigt då S&P 500 är ner 1,5 procent och Nasdaq -2 procent.

Spridningen av coronaviruset får också oljepriset att falla tungt på måndagsmorgonen. Både brent och WTI är ner över 2,5 procent.

Texten uppdateras.

1 tim
undefined

JM och Fingerprint blankat så in i Norden – med på topplista

Storblankarna gillar svenska aktier och tror på nedgång för en rad svenska bolag. Faktum är att fem bolag på Stockholmsbörsen tillhör de tio mest blankade bolagen i Norden, enligt Holdings databas.

Bolagen det rör sig om är bland annat Intrum, Fingerprint Cards, Pen Concept och JM. Här nedanför hittar du Nordens tio mest blankade aktier.

Sorterat på värdet på de blankade aktierna toppar jättarna H&M och Vestas där de korta positionerna är värda 8,5 respektive 7 miljarder kronor.

Igår 19:41
TT
undefined

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

Igår 07:33
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Analytiker: Föroreningar visar att Kina ljuger om corona

Kina uppgav förra veckan att 80 procent av de statsägda industrierna återupptagit produktionen efter coronavirusets utbrott. Men flera analytiker är skeptiska och pekar på att landets utsläppsnivåer ger en annan bild, skriver CNBC.

National Australia Bank strateg Rodrigo Catril säger att det optimistiska budskapet från regeringen inte styrks av de nuvarande nivåerna på luftföroreningarna i storstäderna, som är betydligt lägre än i fjol.

Den japanska banken Nomura presenterar i sin tur en mätning från i torsdags som visar att den dagliga kolanvändningen på Kinas sex största kraftverk var 42,5 procent lägre än under motsvarande dag förra året.

2 tim
Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

Igår 20:08
Italienskor i mask på Piazza del Duomo i Milano. ANDREAS SOLARO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ring vården om du varit i Italien och har symptom”

Statsepidemiologen Anders Tegnell uppmanar alla svenskar som varit i virusdrabbade områden i Italien att kontakta vården om de märker av symptom på luftvägsinfektion, skriver TT.

– Man ska genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Tegnell.

I nuläget finns inga planer på att screena svenskar som varit i Italien eftersom det bedöms vara för komplicerat.

Tegnell menar dock att risken för en stor spridning i Sverige fortfarande är låg.

Igår 20:19
Läs mer om Nya coronaviruset
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Dagens rekar: Höjd riktkurs för Swedish Match och Stora Enso

Här är ett urval av dagens aktierekommendationer från Finwire och Direkts nyhetsflöden:

Swedish Match får höjd riktkurs till 364 kronor från 317 kronor av Jefferies International.

Jefferies International höjer också riktkursen för Stora Enso till 12,40 euro från 11,20 euro.

Citi Investment Research sänker sin rekommendation för Danske Bank till neutral från köp. Riktkursen är 119 danska kronor. Citi Investment Research sänker också sin rekommendation för Handelsbanken till sälj från neutral. Riktkursen är 101 kronor.

DNB höjer riktkursen för Catena till 350 kronor (320), upprepar sälj.

24 min
MIKE BLAKE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DI: Köp aktier i Hexatronic – ett sällsynt djur på börsen

Det är köpläge i fiberbolaget Hexatronic, anser Dagens Industri i det stående inslaget Veckans aktie.

Aktien har inte gått så starkt på Stockholmsbörsen de senaste tre åren – trots att intäkterna årligen ökat med 10 procent. Omsättningstillväxten är något som DI också gillar.

”Sådana snabbväxare är sällsynta djur”, skriver tidningens analytiker men lägger till att risken dock är hög.

Igår 11:08
Charlotta Faxén.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Köpsignal i Balco – Vestas orättvist värderat

Danska vindkraftsbolaget Vestas aktie är orättvist lågt värderad – åtminstone jämfört med bolag som norska Tomra och svenska Nibe, säger Lannebo Fonders förvaltare Charlotta Faxén i Placerapodden.

– Folk är alltid lite oroliga över Vestas, säger hon.

Förvaltarkollegan Peter Lagerlöf lägger till att Vestas inte fått en ”ESG-premie” ännu.

Investeraren och tidigare allokeringschefen Jonas Olavi säger i senaste podden Börssnack med Hansén och Olavi att Balco brutit 100-kronorsnivån ”och gett en köpsignal”.

Igår 05:18
Läs mer om Dagens aktierekar