Jamal Abida Norling, vd för Öhman Fonder. Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

”Sektor viktigt för att avgöra coronaeffekt på portföljen”

Destination och sektor blir av största vikt när man som investerare ska skydda sina placeringar från coronavirusets effekter, skriver Jamal Abida Norling, vd på Öhman fonder, i en gästkrönika för Omni Ekonomi. Men allra viktigast blir tidsperspektivet för dina investeringar, råder han.

Coronaviruset har under senare tid dominerat tidningsrubrikerna. Och oron för viruset har orsakat dramatiska börsfall på vissa håll, i synnerhet i Kina och angränsande marknader. Även om viruset än så länge inte orsakat någon större börsfrossa, finns det anledning att som investerare ställa sig frågan vilka effekter en virusepidemi kan få på en värdepappersportfölj. Att analysera perioder av historiska epidemier kan ge en värdefull fingervisning.
De senaste 20 åren har vi upplevt ett flertal epidemier: sars, mers, svininfluensan och ebola för att nämna några. Dödlighet och smittsamhet är förstås två viktiga aspekter när man analyserar effekterna av dessa – i synnerhet ur ett mänskligt perspektiv – men ur ett ekonomiskt perspektiv är även utbrottets destination minst lika viktig.

Ebola var på många sätt ett tufft virus och givetvis en mänsklig tragedi för de drabbade familjerna. Men de ekonomiska konsekvenserna blev inte så kännbara, till stor del för att smittan gick att isolera till ett enskilt land som i BNP-termer utgör världens 163:e största ekonomi.
Sars-utbrottet, som ägde rum i Kina för 17 år sedan, hade ett par likheter, men också ett par olikheter, med dagens coronavirus. Sars var också en form av coronavirus och dödligheten låg omkring 10 procent. Det nya viruset ser snarare ut att ha en dödlighet på omkring två procent, men är mer smittsamt än sars.
Den stora skillnaden i dag är däremot Kinas betydelse för världsekonomin. För 17 år sedan var Kina världens sjätte största ekonomi och inte världens näst största som nu. Tillväxten i Hongkong drabbades i samband med sars-utbrottet av en nedgång på mellan två och tre procent under andra kvartalet 2003. Men sett till helåret hämtade sig både tillväxt och börser.
Nu gäller det ett virus som har sitt utbrott i världens näst största ekonomi som dessutom brukar kallas ”hela världens fabrik”. Vad ska man tro om viruset och dess effekter på Kinas ekonomi?
Vår bedömning av det nya coronaviruset – med det vi vet i skrivande stund – är att det inte utgör en risk för en pandemi som kommer medföra hög dödlighet. Den ekonomiska faran består i stället av de åtgärder som sätts in för att hindra smittspridningen. Att stänga ner hela städer och fabriker kommer, åtminstone temporärt, sänka industriproduktionscykeln och gräva ett hål i Kinas BNP.
Hur djupt detta hål blir är svårt att bedöma i dagsläget. Vissa sektorer återhämtar sig förmodligen raskt, medan andra drabbas desto hårdare. Ett exempel på ett företag som drabbas hårdare är kafékedjan Starbucks som har stängt sina serveringsställen i Wuhan. Och när de öppnar igen kommer den uteblivna konsumtionen vara omöjlig att återhämta. I andra sektorer kan ett visst tapp i produktionen återhämtas, givet att inte uppehållet blir långvarigt. Ett långvarigt produktionsuppehåll skulle ställa till problem, till exempel om produktionskedjor behöver flyttas.
Hur ska man då agera på ny information om virusets framfart? 
Första frågan man bör ställa sig är: vilken placeringshorisont har min värdepappersportfölj? Har portföljen en horisont kortare än sex månader, bör man definitivt analysera vilka bolag som är vinnare respektive förlorare på epidemin. Om placeringshorisonten sträcker sig flera år framåt bör man i stället ställa sig frågan: kommer smittspridningen minska framtida potentiell tillväxt? Med det vi vet i dag, är så inte fallet. Även om de kortsiktiga svängningarna på aktiemarknaden kommer vara höga under en period och marknaden vissa dagar visar röda siffror, är mitt råd ungefär detsamma som sjukvårdens - gör inget förhastat, låt kroppen få vila och ta smärtstillande vid behov.

Jamal Abida Norling, vd för Öhman Fonder. Magnus Sandberg

Bakgrund | Jamal Abida Norling
• Vd för Öhman Fonder.
• Har 20 års erfarenhet av kapitalförvaltning. Har bland annat arbetat på Aberdeen Asset Management, Första AP-Fonden och DNB.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan onsdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Jamal Abida Norling:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Bezos anslöt sig i höstat till ”the Climate Pledge”, med målet att uppfylla kraven i Parisavtalet tio år i förväg Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Jeff Bezos satsar miljarder på klimatfond

Amazongrundaren Jeff Bezos kommer att skänka 10 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor, för att stödja forskare, aktivister och organisationer som arbetar för att minska effekterna av klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet. Jag vill arbeta tillsammans med andra både för att stärka kända sätt och utforska nya sätt att bekämpa de förödande effekterna”, skriver han på Instagram.

Amazon, där Bezos är vd, är en stor utsläppare av koldioxid, rapporterar CBS News. Förra året släppte bolaget ut lika mycket koldioxid som Hongkong. Förra året meddelade Amazon att man ska arbeta mot att 100 procent av dess energianvändning ska komma från förnyelsebara källor.

Igår 22:24
Illustrationsbild.  Sergei Karpukhin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosneft lovar miljarder till miljövänliga projekt

Rysslands största oljeproducent Rosneft lovar att investera runt 5 miljarder dollar – motsvarande omkring 48,5 miljarder kronor – i diverse miljövänliga projekt de kommande fem åren. Det rapporterar Reuters.

Enligt Rosneft kommer man bland annat att investera i projekt som minskar utsläpp av koldioxid. Dessutom vill man minska utsläppen av växthusgaser med 8 miljoner ton till 2022.

Beskedet kommer efter att en av bolagets större ägare, brittiska BP, aviserade sina ambitioner att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp till 2050.

Igår 08:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 18:17
Läs mer om Nya coronaviruset
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Johnsons brexitförhandlare: Vi måste få stifta egna lagar

Storbritannien är redo för en ”Australien-lik” handelsuppgörelse med EU efter övergångstiden. Det sa den brittiska förhandlaren David Frost i ett tal i Bryssel på måndagen.

Australien har inget frihandelsavtal med EU, så en sådan överenskommelse skulle i praktiken bli en relation baserad på WTO-regler, konstaterar Reuters.

Storbritannien har sagt att man vill ha en frihandelsuppgörelse likt den Kanada har med EU. Men för att få det har EU krävt att britterna accepterar det som brukar kallas en jämn spelplan, vilket bland annat innebär att London godkänner gemensamma regler med EU rörande bland annat arbetsrätt, statsstöd och miljökrav.

Men att tro att London kommer att acceptera dessa regler rakt av innebär att man inte förstår vad hela brexitprocessen går ut på, menar Frost.

– Det är avgörande för vår vision att vi har möjlighet att stifta lagar som passar oss, att kräva den rätt som alla andra icke EU-länder i världen har, säger Frost enligt AFP.

Igår 20:07
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. TT
undefined

Franske ministern om brexit: Kommer riva isär varandra

Storbritannien får räkna med en tuff kamp med EU i förhandlingarna om att få tillgång till den inre marknaden efter brexit. Det sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian under den pågående säkerhetskonferensen i München på söndagen, skriver AFP.

Parterna står långt ifrån varandra och kommer att få svårt att enas före årets slut då nuvarande handelsrelation upphör.

– Jag tror att vi kommer att riva isär varandra, sa Le Drian och fortsatte:

– Men det är en del av förhandlingarna, alla kommer att försvara sina egna intressen.

16 feb
Läs mer om Brittiska EU-utträdet