Tillträdande ECB-chefen Lagarde, ECB:s högkvarter i Frankfurt. Arkivbilder. TT
Minusräntorna

Storbanken: Minusränta kan bli den nya normen för ECB

ECB riskerar att försätta ekonomin i en skuldfälla och tvingas till en permanent mjuk penningpolitik där negativa styrräntor kan bli den nya normen. Det skriver Commerzbank i ett marknadsbrev, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Ju längre policyn med minusränta fortgår, desto mer kommer företag och stater att vänja sig vid låga eller negativa räntor, menar banken och fortsätter:

”Vid någon tidpunkt kommer de inte längre att kunna överleva utan det. Ekonomin är då fast i en skuldfälla”.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Storägare kan kräva tillbaka chefsbonusar efter skandalen

Efter korruptionsskandalen kräver nu flera storägare att tidigare Ericssonchefen Hans Vestbergs bonusar på totalt 89,6 miljoner ska granskas, rapporterar SvD Näringsliv. Om det har begåtts grava brott i bolaget är det ”rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Även storägarna AMF och Robur Fonder vill försöka kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer.

Vestberg var koncernchef 2010–2016 då den misstänkta korruptionen i Asien, Mellanöstern och Afrika ska ha ägt rum. Ericsson har betalat drygt 10 miljarder kronor till amerikanska finansmyndigheter i en förlikning.

SvD har sökt Vestberg för kommentar.

42 min
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyshus: Nu kan Ericsson höja utdelningen igen

Med USA-böterna i backspegeln kan Ericsson höja utdelningen igen och det rejält, skriver Exane BNP Paribas i en kommentar som citeras av Finwire. Den franska bankens analytiker anser att det finns utrymme för en höjning till 3 kronor per aktie från tidigare 1 krona.

Exane BNP Paribas ser fem skäl till varför Ericsson ska höja utdelningen. Bland annat sänder det ut en signal om att företaget lämnat den större omstruktureringen bakom sig och dessutom skulle det locka nya investerare till aktien i form av utdelningstillväxtinvesterare, menar de.

Idag 09:48
Eric Gaillard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson ska utkräva ansvar: ”Inte haft tid – är nästa steg”

Efter förlikningen med justitiedepartementet i USA vänder Ericsson blicken mot enskilda anställda som mellan 2000 och 2017 varit aktiva i de mutor som nu genererat miljardböter. En möjlighet är att kräva tillbaka bonusar, säger vd Börja Ekholm i intervju med Dagens Industri.

– Vi har inte haft tid att fokusera på det här än. Det är nu nästa steg, säger han.

Ekholm är förbannad och berättar för SvD Näringsliv om känslorna när härvans omfattning blev uppenbar för honom.

– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende, säger han.

Igår 16:04
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs internationellt

Wall Street föll – dubblerade kurser för cancerbolag

Wall Streets svit på tre raka uppgångsdagar bröts på måndagskvällen när samtliga ledande index stängde på minus:
• S&P 500: -0,3 %
• Nasdaq: -0,4%
• Dow Jones: –0,4%

Efter tre dagars uppgångar var USA-indexen nära nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. Angående den stora börsdrivaren, handelssamtalen mellan USA och Kina, tillkom inte mycket nytt under helgen.

Båda sidorna uppger sig vara nära ett avtal. Samtidigt kvarstår USA:s deadline och redan på söndag kan nya tullar på 156 miljarder dollar införas, skriver CNBC.

På bolagsfronten rusade cancerläkemedelsbolaget Arqule 104 procent efter ett uppköpsbud från jätten Merck.

Synthorx, som också utvecklar cancerbehandlingar, lyfte i sin tur 170 procent efter ett bud från franska Sanofi.

PG&E steg 14 procent efter att elbolaget nått en förlikning med de drabbade vid skogsbränderna i Kalifornien. Tidigare i år slog utredare fast att elbolagets utrustning orsakat flera bränder i delstaten.

Richard Bransons rymdbolag Virgin Galactic klättrade 16 procent efter att Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med rekommendationen övervikt. Storbanken ser en uppsida på cirka 200 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growth har rekryterat Constellation Brands finanschef David Klein till ny vd. Canopys aktie avancerade 14 procent på nyheten.

20 min
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på börsveckan – svag exportdata dämpade Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vid stängning visade ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,3%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

Idag 11:19
Läs mer om Dagens börs internationellt
Frihandelns framtid Trumps USA
Representanthusets talman Nancy Pelosi. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Demokraterna och Vita huset nära avtal om nya Nafta

Vita huset och Demokraterna är nära en preliminär uppgörelse om att ersätta det nordamerikanska handelsavtalet Nafta med USMCA, som Donald Trump tidigare förhandlat fram med Kanada och Mexiko. Det uppger källor för CNBC.

Enligt källorna skulle det nya handelsavtalet kunna läggas fram för omröstning i representanthuset den 18 december.

New York Times skrev tidigare på måndagen att Demokraterna hade säkrat stöd för det omarbetade avtalet hos framträdande ledare i fackföreningsrörelsen. Partiet har tidigare kritiserat USMCA för att gynna företag framför arbetare.

3 tim
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Därför kollapsar WTO:s domstol vid midnatt

Vid midnatt till tisdagen den 10 december kommer WTO:s högsta juridiska instans appellationsdomstolen att upplösas.

Det beror på att mandatet går ut för två av WTO:s tre appellationsdomare och att Trump har vägrat att utse nya domare.

Trots att USA oftast har vunnit i WTO-avgöranden anser Trump att handelsorganisationen missgynnar amerikanarna. Han är även kritisk till WTO-domarnas höga löner, skriver SvD:s Gunilla von Hall. De tjänar tre miljoner kronor årligen, trots att de också har andra jobb.

På tre år har Trump övergett åtta internationella organ, skriver von Hall. Bland dessa märks exempelvis Parisavtalet och Iranavtalet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att läget ”visst är bekymmersamt” men anser trots allt att världen totalt sett går mot mer frihandel och mindre protektionism.

Idag 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Arkivbild: Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank / Penningtvättsskandalen

Vd:n: Har inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll

Den misstänkta penningtvätten beror på att Swedbank ”inte haft tillräckligt bra intern styrning och kontroll”. Det säger vd:n Jens Henriksson i en intervju med SvD Näringsliv efter morgonens besked att han startar en intern utredning av kulturen i banken och möblerar om i ledningen.

På tidningens fråga om banken har haft regler men inte kontrollerat att de anställda följer dem svarar han:

– I styrningen ingår både regler och efterlevande av regler.

Henriksson kallar också sitt initiativ för ”en nystart för banken”.

4 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks vd: Varför hamnar vi i existensiella kriser?

Misstänkta penningtvättare har fått använda Swedbank, arbetsklimatet har haft för lite öppenhet och för många beslut har tagits utan debatt och transparens, skriver Swedbank-vd:n Jens Henriksson i ett långt inlägg på sin interna vd-blogg som DI tagit del av.

Henriksson menar att när han läser styrdokumenten så ser allt bra ut. Dessutom träffar han dedikerade medarbetare med ”bra moralisk kompass”.

”Men varför har Swedbank under de senaste 30 åren varit i flera existentiella kriser?” frågar sig Henriksson enligt DI.

Och det är därför bankens kultur ska utredas, fastslår vd:n.

Idag 11:52
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank städar i toppen – chefer för krisområden får gå

Swedbank gör en genomgripande organisationsförändring efter penningtvättsskandalen. Antalet medlemmar i koncernledningen minskas från 17 till 14 och koncernriskchefen samt Baltikum-chefen får lämna.

Syftet är att skapa rakare och tydligare beslutsvägar och underlätta förverkligandet av bankens strategi, skriver banken i ett pressmeddelande.

Rekryteringen av en ny koncernriskchef och en ny chef för bankens verksamhet i Baltikum påbörjas omedelbart. Från och med i dag är Gunilla Domeij Hallros tillförordnad koncernriskchef och Jon Lidefelt tillförordnad chef för Baltisk bankrörelse.

Idag 07:09
Läs mer om Swedbank / Penningtvättsskandalen
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

SSAB i topp på stillsam börs – läkemedelsbolag rasade

Stockholmsbörsens ledande index handlades högre stora delar av måndagen, men föll under den sista handelstimmen och stängde kring nollan:
• OMXSPI: -0,1 procent
• OMXS30: +/-0,0 procent
Stockholm tog därmed rygg på Wall Street som öppnade något lägre efter fyra handelsdagar med uppgångar, samtidigt som Donald Trumps nya omgång av Kinatullar kan vänta i helgen om inget handelsavtal nås.

SSAB rapporterades ha höjt priset på grovplåt på den nordamerikanska marknaden och aktien steg 2,2 procent – bäst på storbolagslistan.

Ericsson accepterade en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna på 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backade 0,4 procent.

Swedbank meddelade att man gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien steg 0,9 procent. Även övriga storbanker stängde på grönt efter beskedet.

Sämst av storbolagen gick Assa Abloy som tappade 2,2 procent efter en sänkt rekommendation, skriver Direkt.

Moberg Pharma meddelade under dagen ett studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att målen uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som läktes fullständigt efter ett års behandling. Aktien rasade 47,6 procent.

5 tim
undefined

Fastpartners D-aktie blev övertecknad – igen

Sven-Olof Johanssons Fastpartners A-aktie åkte jojo på måndagen efter nyheten att fastighetsbolagets nya D-aktie har övertecknats för andra gången. Förra veckan meddelade Fastpartner att Swedbank mottagit anmälningar som översteg grunderbjudandet om upp till 7,0 miljoner D-aktier. Men anmälningarna har fortsatt strömma in och överstiger nu även utökningsoptionen på upp till ytterligare 1,5 miljoner D-aktier, enligt pressmeddelande.

Tidigare under eftermiddagen kom nyheten att D-aktien ska börja handlas på Stockholmsbörsens huvudlista på fredag. Aktien får kortnamnet FPAR D och kommer att handlas på mid cap.

A-aktien var ner runt 1 procent när beskedet kom, men handlades kort därefter 4 procent högre för dagen, innan den både en och två gånger dippade ett par procent för att stänga på plus 1 procent.

Idag 15:15
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
USA:s utlandsrelationer

USA:s nota för Afghanistan: 2000 miljarder dollar

Det 18 år långa kriget i Afghanistan har hittills kostat USA två tusen miljarder dollar – men de avsedda effekterna har till största del uteblivit, skriver New York Times.

Tidningen listar krigets utgiftsposter och konstaterar att talibanerna fortfarande kontrollerar stora delar av Afghanistan trots att över tusen miljarder dollar har lagts på krigföring.

Notan för att bygga upp landets militär och polis har i sin tur skenat till 87 miljarder dollar. Facit är en militärstyrka som inte kan försvara Afghanistan på egen hand.

USA har även satsat 10 miljarder dollar på narkotikabekämpning i landet. Resultatet är en fyrfaldigad produktion av heroin och Afghanistan uppskattas nu stå för 80 procent av det globala utbudet.

2 tim
Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dokument visar: USA:s krig i Afghanistan ett fiasko

USA:s krig i Afghanistan har gått betydligt sämre än vad amerikanska myndigheter gett sken av utåt. Det skriver Washington Post i ett långt reportage som bygger på tidigare hemligstämplade dokument.

Dokumenten innehåller intervjuer med hundratals befäl och andra personer med insyn i kriget. Den samlade bilden är att insatsen varit dåligt planerad, otydlig, underdimensionerad och extremt dyr sett till vad den uppnått. Ändå har bilden utåt konsekvent varit att USA hela tiden gjort framsteg, en bild som landets tre senaste presidenter alla upprätthållit.

– Vi saknade en grundläggande förståelse för Afghanistan, vi viste helt enkelt inte vad vi höll på med, säger den tidigare generalen Douglas Lute, som fungerade som rådgivare åt både George W Bush och Barack Obama, i dokumenten.

2 tim
Läs mer om USA:s utlandsrelationer