Syding: Gyllene chanser i guld med rätt perspektiv

Mail redaktion Gästkrönikör, Omni Ekonomi
Publicerad 21 maj 2019, 10.57

Varför skulle en vettig investerare vilja köpa guld om den ädla metallen inte ens stiger när Trump kastar sand på Xi? Det frågar sig Karl-Mikael Syding, investerare och gästkrönikör i Omni Ekonomi.

Svaret: Om du byter perspektiv till att handla på priskvoten mellan aktier och guld upptäcker du tillräckligt stora svängningar för att kunna handla på dem.

Din ekonomi

Den senaste tiden har guldpriset, trots geopolitisk oro, gång på gång misslyckats med att bryta upp över 1 300 dollar per ounce. Varför skulle en vettig investerare parkera pengarna i en gul sten som inte producerar eller avkastar något, om den inte ens stiger när Trump kastar sand på Xi?

Samtidigt verkar dollarn bara stärkas, oavsett om vi ser tecken på en starkare amerikansk ekonomi eller stigande oro på finansmarknaderna. En starkare dollar betyder oftast ett svagare guldpris. Så, återigen, vad kan få en investerare att titta på guld på allvar i dag?

Tricket är att byta perspektiv, att handla kvoten mellan aktier och guld, snarare än de enskilda tillgångarna var för sig. Om du allokerar dynamiskt mellan aktier och guld, kan du över tid ackumulera successivt mer och mer aktier, det vill säga en växande mängd välståndsproducerande enheter. En renodlad guldfanatiker skulle nog emellertid välja att se det som att han får allt fler guldtackor i sitt valv, som skydd mot kriser och revolutioner.

Hur ser då förutsättningarna för kvoten mellan aktier och guld ut just nu? I dag får du lämna ifrån dig 70 gram guld för att köpa en enhet av det breda amerikanska aktieindexet S&P 500. Det är extremt mycket. Till exempel kostade det bara en femtedel så mycket, 18 gram guld/index, för bara åtta år sedan. Guldet har faktiskt haft mycket större köpkraft än så många gånger de senaste 150 åren, med priskvoter på låga 5-10 gram/index.

Om vi ska tillbaka till 2011 års relativnivå på 18 gram, behöver antingen guldpriset stiga med 400 procent, eller S&P500 falla med 80 procent.

Även sett med guldögon finns emellertid ett positivt perspektiv. I slutet av extrema reflationsperioder har priskvoten nämligen uppvisat en remarkabel dubblingstendens. Dagens prisnivå på 70 gram skulle lika gärna kunna dubblas eller till och med fyrfaldigas till runt 300 gram för att följa tidigare mönster.

Om guldpriset då ligger stilla i dollar skulle aktiepriserna behöva stiga med 100-300 procent. Är det kanske dit vi ska i stället för 80 procent lägre; antingen om centralbankerna tvingas svara på en finanskris med att trycka mer pengar, eller om vi får ytterligare en våg av optimism och riskaptit?

Det fascinerande är att detta på ett sätt redan har inträffat. För oss i Sverige eller USA tycks guldpriset trampa vatten. Det har rört sig om rörelser på 25-35 procent upp eller ned de senaste fem åren.

Bara det senaste halvåret har kvoten både hunnit falla och stiga med 25 procent, så visst svänger det så mycket att man kan handla på det, men trots allt utan tydlig trend. De stora rörelsernas tid är definitivt inte förbi bara för att vi lever på 2000-talet. Kanske är det dags igen nu.

Det finns några anledningar till att snarare tro på en fallande kvot (fallande aktier eller stigande guld) än tvärtom. Till exempel är aktievolatiliteten ovanligt låg och med vissa tendenser till plötsliga högre spikar, precis som mönstret var inför finanskrisen 2008.

Ett annat tecken är att värderingen av börsföretagens försäljning i dag nästan är tre gånger så hög som den historiska normen. Det såg ut på ungefär samma sätt både år 2000 och 2007, det vill säga precis innan börsen föll och guldet steg.

Det trots allt stigande guldpriset de senaste tre åren ser ut att vara på väg att sniffa sig till att det är en period på gång med stigande volatilitet och riskaversion. Observera ändå att det rör sig om mångåriga cykler, så var beredd på att både aktier och guld kommer svänga rejält relativt varandra på vägen till en avsevärt lägre kvot.

Det kommer alltså sannolikt finnas många lägen att byta fram och tillbaka mellan tillgångarna även om slutstationen är att det kostar färre gram guld att köpa en enhet av OMX eller S&P 500.

Bakgrund | Karl-Mikael Syding • Pensionerad hedgefondförvaltare. Investerare på egen hand i dag. Driver flera poddar. • Var vd och förvaltare för den framgångsrika hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Efter 20 år som analytiker och förvaltare lämnade han sitt jobb. • Skriver om olika bolag och börs och marknad varannan tisdag. Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Karl-Mikael Syding: