”Tullar skapar alltid omställningar på marknaden, och vissa sektorer har lättare att anpassa sig än andra. Lyxvarumärken är ett bra exempel. De har en kundbas som inte är särskilt priskänslig, vilket gör att de kan höja sina priser utan att tappa efterfrågan. Om import blir dyrare kan europeiska och amerikanska premiumvarumärken dessutom få en konkurrensfördel. Samtidigt kan andrahandsmarknaden för lyxprodukter växa, eftersom fler konsumenter kan leta efter alternativa sätt att få tag på exklusiva varor.
En annan sektor som står stark är digitala tjänster och techplattformar. Företag inom streaming, utbildning och digital underhållning är mindre beroende av fysiska leveranskedjor och kan fortsätta expandera oavsett tullar och handelshinder.
Slutligen ser vi en tydlig trend mot mer hållbar och lokal konsumtion. Om importkostnaderna ökar kan det gynna närproducerade varor inom mode, skönhet och livsstil – områden där kunder redan i dag söker mer transparens och hållbara alternativ.”
”SSAB med stor inhemsk verksamhet i USA gynnas av mindre importerat stål och en bättre konkurrenssituation.
Electrolux har stor andel lokal produktion i USA, framför allt inom kyl och frys, och bör även gynnas av mindre konkurrens från Asien.
AB Volvo har en fördel mot sina konkurrenter tack vare lokal produktion på amerikanska marknaden.”
”Än så länge är det nog klokt att inte utropa vinnare och förlorare på tullarna. USA har lagt första kortet och nu får vi se vad svaren blir från Kina, Kanada och Mexiko. Det kommer att ha betydelse.”
”Det finns inga direkta vinnare, däremot finns det bolag som har mycket produktion i USA som därför klarar sig bättre. Hexpol är ett sådant bolag liksom Sinch. Dometic har också mycket produktion i USA, men drabbas samtidigt av tullar mot Mexiko.”