Hem
Röster om tullarnaExperter

Tullarnas vinnare och förlorare: ”Fördel Volvo”

(Justin Tang / AP)

Världens börser vaknade upp till en orolig vecka efter Donald Trumps besked om strafftullar. Det skapar en spricka på marknaden där vissa bolag får stora problem medan andra är skonade, eller till och med gynnas. Så vilka blir vinnare på tullbeskedet? Vilka förlorar? Och hur ska man tänka som småsparare?

Omni Ekonomi har talat med fyra experter som ger sin syn på saken.

Vilka tre sektorer eller bolag kan gynnas av tullarna?

expert
Therese Nyrén
Förvaltare, Lucy Global Fund

”Tullar skapar alltid omställningar på marknaden, och vissa sektorer har lättare att anpassa sig än andra. Lyxvarumärken är ett bra exempel. De har en kundbas som inte är särskilt priskänslig, vilket gör att de kan höja sina priser utan att tappa efterfrågan. Om import blir dyrare kan europeiska och amerikanska premiumvarumärken dessutom få en konkurrensfördel. Samtidigt kan andrahandsmarknaden för lyxprodukter växa, eftersom fler konsumenter kan leta efter alternativa sätt att få tag på exklusiva varor.

En annan sektor som står stark är digitala tjänster och techplattformar. Företag inom streaming, utbildning och digital underhållning är mindre beroende av fysiska leveranskedjor och kan fortsätta expandera oavsett tullar och handelshinder.

Slutligen ser vi en tydlig trend mot mer hållbar och lokal konsumtion. Om importkostnaderna ökar kan det gynna närproducerade varor inom mode, skönhet och livsstil – områden där kunder redan i dag söker mer transparens och hållbara alternativ.”

expert
Karl Hedberg
Aktiechef, Carnegie Investment Bank

SSAB med stor inhemsk verksamhet i USA gynnas av mindre importerat stål och en bättre konkurrenssituation.

Electrolux har stor andel lokal produktion i USA, framför allt inom kyl och frys, och bör även gynnas av mindre konkurrens från Asien.

AB Volvo har en fördel mot sina konkurrenter tack vare lokal produktion på amerikanska marknaden.”

expert
Daniel Ljungström
Investeringschef, Max Matthiessen

”Än så länge är det nog klokt att inte utropa vinnare och förlorare på tullarna. USA har lagt första kortet och nu får vi se vad svaren blir från Kina, Kanada och Mexiko. Det kommer att ha betydelse.”

expert
David Lindström
Analytiker, Strand Kapitalförvaltning

”Det finns inga direkta vinnare, däremot finns det bolag som har mycket produktion i USA som därför klarar sig bättre. Hexpol är ett sådant bolag liksom Sinch. Dometic har också mycket produktion i USA, men drabbas samtidigt av tullar mot Mexiko.”

Vilka tre förlorare ser du?

expert
Therese Nyrén
Förvaltare, Lucy Global Fund

”Teknik- och elektronikindustrin är en av de mest utsatta. Många bolag inom den sektorn är beroende av komponenter och tillverkning i Asien. Om tullar införs på halvledare eller andra nyckelkomponenter blir produktionen dyrare, vilket i slutändan leder till högre priser för konsumenterna.

Mode- och sportindustrin kan också få en smäll. Kläder, skor och accessoarer tillverkas ofta i lågkostnadsländer, och om tullarna slår mot textilier och material kan det bli dyrt att importera. Då blir det en balansgång – hur mycket kan företagen höja sina priser innan konsumenterna vänder sig någon annanstans?

Detaljhandel och e-handel riskerar också att drabbas. Butiker och plattformar som säljer importerade varor får högre kostnader och längre leveranstider, vilket kan göra det svårare att konkurrera. Konsumenter som tidigare beställt varor från internationella sajter kan i stället börja leta efter mer lokala alternativ.”

expert
Karl Hedberg
Aktiechef, Carnegie Investment Bank

SKF har exponering mot fordonstillverkare i Mexiko som påverkas negativt och ytterligare risk om tullar mot Europa införs.

Dometic har visserligen produktion på den amerikanska marknaden men en stor del av försäljningen i USA tillverkas utanför landet.

Autoliv kommer vara en förlorare på att hela amerikanska fordonsindustrin påverkas av tullar. Sämre förutsättningar för bilindustrin att behålla lönsamhet kommer spilla över på Autoliv.”

expert
Daniel Ljungström
Investeringschef, Max Matthiessen

”Tullarna får dollarn att stärkas och sätter press uppåt på inflationen. En betydande andel av intäkterna i S&P 500 påverkas negativt av en starkare dollar. Amerikanska sektorer som kan drabbas negativt är de som exempelvis importerar insatsvaror med tullpåslag och exporterar slutprodukter i dollar. De drabbas potentiellt av både högre kostnader och eventuellt lägre efterfrågan. Det blir viktigt att titta på varje bolag specifikt. Två bolag i samma bransch kan påverkas olika på grund av olika organisationsstruktur.”

expert
David Lindström
Analytiker, Strand Kapitalförvaltning

”Just nu är det bolag med produktion i Mexico och Kanada som drabbas. Där drabbas till exempel Autoliv, men förmodligen kommer det snarare bli bilindustrin i USA som får högre kostnader.

Generellt har risken för inflation ökat, vilket innebär att förutsättningar för räntekänsliga bolag är något sämre. Det gäller till exempel tillväxtbolag där värderingen påverkas negativt av ökade avkastningskrav.

Bolag med svag ”pricing power” som har svårt att höja priserna för att kompensera för ökade kostnader är också exempel. Detta är till exempel sällanköpsvaror för konsument såsom till exempel vitvaror.”

Är amerikanska bolag automatiska vinnare?

expert
Therese Nyrén
Förvaltare, Lucy Global Fund

”Nej, det är långt ifrån så enkelt. Företag som har en stark hemmamarknad och lokal produktion kan gynnas, men många amerikanska bolag har globala leveranskedjor och påverkas precis som andra.

Vi såg det tydligt under handelskriget mellan USA och Kina 2018-2019 – flera stora amerikanska företag, särskilt inom tech och detaljhandel, fick ökade kostnader och tvingades anpassa sig. Många är fortfarande beroende av importerade komponenter och material, och även om tullar kan skydda inhemsk produktion, slår de samtidigt mot bolag med global försäljning.

Det betyder att det inte är en självklar vinst för amerikanska företag – det handlar snarare om hur flexibla de är och hur snabbt de kan anpassa sina strategier.”

expert
Karl Hedberg
Aktiechef, Carnegie Investment Bank

”Jag tror inte amerikanska bolag per automatik är vinnare, det kommer finnas många förlorare på det också när priser på insatsvaror ökare och leveranskedjor påverkas. Det finns en uppenbar risk att det är bolagens marginaler som påverkas negativt om man inte kan ta ut kostnadsökningen från tullar på slutkunden.”

expert
Daniel Ljungström
Investeringschef, Max Matthiessen

”Amerikanska bolag är inte naturliga vinnare här. Särskilt inte de större bolagen med hög andel internationell handel.

Vinnande amerikanska bolag är i första hand de mindre bolagen med inhemsk produktion och distribution. Dessa bolag gynnas till exempel av administrationens skattesänkningar men påverkas inte av administrationens tullar.”

expert
David Lindström
Analytiker, Strand Kapitalförvaltning

”Inte alltid. De kan till exempel få sämre förutsättningar i sina försörjningskedjor eftersom de ofta är globala.

Vi kommer dock se att det blir relativt sätt mer förmånligt – allt annat lika – att ha en stor del av sina kostnader baserat på USA-baserad arbetskraft och insatsvaror med ursprung i USA förutsatt att det är företag med en relativt liten andel export från USA som annars riskerar att drabbas av andra länders svar på USA:s tullar.”

Hur ska småsparare tänka?

expert
Therese Nyrén
Förvaltare, Lucy Global Fund

”Diversifiering är alltid en bra grundstrategi. Att sprida sina investeringar över flera sektorer och geografiska marknader minskar risken att drabbas för hårt av plötsliga förändringar i handelsavtal eller tullbeslut.

En annan sak att titta på är bolag med starka varumärken och pricing power. De som har lojala kunder kan ofta höja priserna utan att tappa efterfrågan, vilket gör dem mer motståndskraftiga i ett osäkert klimat.

Det är också viktigt att inte ryckas med av kortsiktiga reaktioner. Handelskonflikter skapar ofta volatilitet på marknaden, men marknaden har en tendens att överdriva i början. Den som har ett långsiktigt perspektiv kan istället se möjligheter när aktiekurser faller på grund av osäkerhet.

Tullar och handelskonflikter är inget nytt, men de förändrar spelplanen. För investerare handlar det om att förstå vilka sektorer som påverkas mest och hur bolagen anpassar sig. De som har en genomtänkt strategi kan hitta både risker och möjligheter i turbulensen.”

expert
Karl Hedberg
Aktiechef, Carnegie Investment Bank

”Är man långsiktig i sina investersbeslut så tycker jag det är för tidigt att bli negativ till börsen än så länge, men man bör följa utvecklingen kring tullar och motåtgärder.

Risken med ett handelskrig är att vi kommer få press på företagens lönsamhet och att vi får se lägre vinsttillväxt och stigande inflation. Börjar vi se den effekten av tullar så bör man minska sin aktieexponering men det tycker jag är för tidigt just nu.”

expert
Daniel Ljungström
Investeringschef, Max Matthiessen

”För det första är det viktigt att komma ihåg att det finns få vinnare i ett handelskrig. Det talar för att tullarna inte blir långvariga. Risken dock, är att situationen eskalerar. Det är svårt att prognostisera sannolikheten för olika scenarier och utfall. Småsparare bör beakta sin investeringshorisont och att ekonomiska kriser är tillfälliga, då marknaden i regel återhämtar sig över tid. Det är ofta stora reaktioner när nyheter kommer på grund av hög grad av osäkerhet men med tiden minskar osäkerheten och det blir lättare att fatta kloka beslut. Då normaliseras också utvecklingen på marknaderna igen. Av de skälen behöver man inte agera på något särskilt sätt nu.”

expert
David Lindström
Analytiker, Strand Kapitalförvaltning

”Det är väldigt svårt att parera detta som småsparare. Man ska tänka på att mycket när det gäller Donald Trump är förhandlingsutspel, vilket innebär att spelplanen kan flytta sig flera gånger innan det är klart och försöker man parera kan man komma helt fel.

Det gäller att ha en balanserad portfölj med balans mellan olika branscher och olika länder och alltid ha ett inslag av globalfonder. Man skall samtidigt även där vara balanserad eftersom globalfonderna nu ofta har stora andelar i USA-baserade tech-företag.”

Läs mer:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen