Vanliga missen som kan kosta dig miljoner
År 2020 kommer 50 procent av arbetsmarknaden att bestå av millenials, visar en aktuell rapport från Skandia. Millenials värdesätter balans mellan jobb och fritid. De föredrar en flexibel arbetsplats med möjlighet att jobba på distans framför att jobba en längre tid på en och samma arbetsplats. Det rimmar väl med gig-ekonomin, som har växt allt mer på senare år.
Men vilka följder får en större frihet över arbetstiden när det är dags att gå i pension?
Många strävar efter en pension på 80 procent av slutlönen. Rapporten visar dock att exempelvis en civilingenjör född på 80-talet beräknas få endast 39 procent av sin slutlön i pension om hen saknar tjänstepension och jobbar fram till 67 års ålder.
Det finns flera alternativ för att undvika en kalldusch, förklarar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
– Om du är anställd i ett eget aktiebolag är det främst fördelaktigt att teckna tjänstepension via just ditt eget aktiebolag. Är du anställd via en annan arbetsgivare bör du undersöka om det erbjuds tjänstepension, säger han och tillägger:
– Oavsett anställningsform krävs det ofta också ett privat pensionssparande. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du har slutat jobba.
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in.

Få full tillgång till Omni Ekonomi
- Alla mediers affärsnyheter på ett ställe
- Upplåst innehåll från världens ledande medier
- Dagliga aktieanalyser direkt i appen