Skandia

Vanliga missen som kan kosta dig miljoner

År 2020 kommer 50 procent av arbetsmarknaden att bestå av millenials, visar en aktuell rapport från Skandia. Millenials värdesätter balans mellan jobb och fritid. De föredrar en flexibel arbetsplats med möjlighet att jobba på distans framför att jobba en längre tid på en och samma arbetsplats. Det rimmar väl med gig-ekonomin, som har växt allt mer på senare år.

Men vilka följder får en större frihet över arbetstiden när det är dags att gå i pension?

Många strävar efter en pension på 80 procent av slutlönen. Rapporten visar dock att exempelvis en civilingenjör född på 80-talet beräknas få endast 39 procent av sin slutlön i pension om hen saknar tjänstepension och jobbar fram till 67 års ålder.

Det finns flera alternativ för att undvika en kalldusch, förklarar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

– Om du är anställd i ett eget aktiebolag är det främst fördelaktigt att teckna tjänstepension via just ditt eget aktiebolag. Är du anställd via en annan arbetsgivare bör du undersöka om det erbjuds tjänstepension, säger han och tillägger:

– Oavsett anställningsform krävs det ofta också ett privat pensionssparande. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du har slutat jobba.

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Storbolagen lyser grönt på positiv börsöppning

Stockholmsbörsen tar rygg på Wall Street och de ledande indexen i Asien och stiger inledningsvis på tisdagens handel. Cirka 30 minuter in står de ledande indexen som följer:
• OMXS30: + 2,0 procent
• OMXSPI: + 2,7 procent

Därmed går Stockholmsbörsen mot sin andra raka uppgångsdag efter gårdagens plusrörelse på cirka 2 procent.

PMI-siffror i Kina har kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna på 52 går att jämföra med analytikernas prognoser som pekade på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Donald Trump och Vladimir Putin har enats om att hålla samtal om energimarknaderna vilket får oljepriserna att stiga efter gårdagens branta fall.

Samtliga bolag på storbolagslistan lyser grönt. I topp finns H&M, Alfa Laval och Skanska där samtliga stiger cirka 4 procent.

I övrigt har det varit relativt lugnt på bolagsfronten på tisdagsmorgonen.

E-modehandlaren Zalando, där Kinnevik är storägare, vinstvarnar för första kvartalet och hänvisar till coronaviruset. Kinnevik handlas inledningsvis upp cirka 1,5 procent.

Holmen, vars A-aktie är upp drygt 30 procent i år, handlas från i dag utan utdelning på 7 kronor per aktie.

39 min
Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie. TT/Carnegie
undefined

Teknisk analytiker tror på återtest av bottennivåer: ”Jättestökigt och svårtolkat”

Den 2 mars varnade Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie, för att det var för tidigt att köpa dippen efter att Stockholmsbörsen fallit drygt 10 procent.

Efter de senaste veckornas uppstuds tror han att börsen ska vända ner igen och göra ett återtest av 1250-området på storbolagsindexet OMXS30.

– Det är jättestökig och svårtolkad marknad just nu. Om det området punkteras siktar jag på 1100–1150 i stället, säger han i Carnegie Private Bankings senaste poddavsnitt.

Om Stockholmsbörsen i stället fortsätter upp anser Torssell att det finns goda förutsättningar för en rörelse upp mot 1600–1650, det vill säga uppgångar på ytterligare 10–15 procent.

1 tim
SÖREN ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm tog rygg på Wall Street – bettingbolag rusade

Stockholmsbörsen pendlande mellan gröna och röda siffror när handelsveckan inleddes men efter en stark öppning på Wall Street stängde indexen klart upp:
• OMXS30: +2,0 procent
• OMXSPI: +2,1 procent
Rallyt på Wall Street tilltog efter öppningen och gav en skjuts åt ledande index i Europa liksom Stockholmsbörsen.

Stockholm har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något i förra veckan.

”Frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

Starkast på storbolagslistan gick Getinge som som rusade 9,6 procent. Tyska medicinteknikbolaget Drägerwerk varnade för att den globala efterfrågan på ventilatorer kommer att ligga över kapacitetstaket i och med utbrottet av covid-19.

ABB vinstvarnade under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien, som också handlas utan utdelning, backade cirka 3,9 procent.

Försvarsjätten Saab meddelade att man drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför. Trots nyheten lyfte aktien 6,7 procent.

Boliden tappade 0,6 procent efter att bolaget i helgen meddelat att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum uppgav att man kommer att höja produktionsprognosen för Sverdrupfältet för det första kvartalet. Aktien minskade 0,4procent.

Flera bettingbolag fick en skjuts av att Nordea Markets uppdaterat en sektoranalys. Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media fick upprepade köprekar.

En genomgång av sajten Redeye visade samtidigt att bettingbolagens intäkter ökade med 9 procent i februari.

Betsson rusade 16 procent, Catena Media lyfte 17,6 procent och Kindred steg 13,2 procent. Kambi ökade samtidigt med i sammanhanget beskedliga 2 procent.

Igår 15:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Utdelningsdebatten
Ari Luostarinen/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Utdelningsdebatten

Persson: Låt småsparare få aktieutdelning av bolagen – det stimulerar ekonomin

Swedbanks ordförande Göran Persson har just nu kontakt med regeringen för att diskutera den ekonomiska krisen som coronaviruset orsakat, säger han till Expressen.

Han är ”lite kluven” till utdelningsdebatten som förs, även om det är självklart att företag som får statligt stöd inte ska dela ut pengar. Men bolag som klarar sig utan statligt stöd kan få dela ut pengar, menar han.

– Låt småspararna och andra ta emot utdelningarna, det är också en stimulans av ekonomin. (...) Utdelningarna går i huvudsak till vårt pensionssystem, säger han.

2 tim
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson, till vänster, och Miljöpartiets ekonomiske talesperson Karolina Skog, till höger.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansutskottet: Oförsvarligt om bolag som får stöd ger utdelning till sina aktieägare

Finansutskottet har enats om formuleringen att det inte är försvarligt att bolag som får statligt permitteringsstöd delar ut pengar till sina aktieägare, uppger SR:s reporter Fredrik Furtenbach på Twitter.

Formuleringen ska även gälla ”andra liknande utbetalningar”, enligt Furtenbach.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppmanade i helgen alla svenska bolag att slopa sin utdelning under den pågående krisen, enligt Dagens Industri.

Igår 09:55
Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UBS trotsar ECB – står fast vid utdelning

UBS trotsar Europeiska centralbankens uppmaning om att banker bör slopa utdelningen och bygga kapital, rapporterar Reuters. Schweiziska UBS har tidigare kommunicerat att man ska dela ut 0,73 dollar per aktie och skriver på måndagen att man inte har ändrat sig, trots ECB:s uppmaning.

ECB vill att utdelningar och aktieåterköp ska ställas in fram till slutet på oktober för att spara 30 miljarder euro, runt 320 miljarder kronor, rapporterar Finwire.

Andra banker som går motvalls är spanska banco Santander, italienska Intesa Sanpaolo och italienska Unicredit.

Igår 07:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Analyser: Nytt landskap väntar – är blodbadet över?

Under måndagen fick vi se uppgångar på de globala börserna – för fjärde gången på fem handelsdagar, skriver Robert Burgess för Bloomberg.

”Betyder det att blodbadet är över? Ingen kan vara säker på det”, skriver han.

När marknaderna återgår till något som kan liknas vid ett normaltillstånd kommer investerarna mötas av ett kraftigt förändrat politiskt och ekonomiskt landskap där penningpolitiken gått från att ha huvudrollen till att få en sekundär roll, från skriver Jim McCormick för Financial Times.

”Nu måste Europas politiker häva den förödande inlåsningen av medborgarna. Först då kan börsen stiga på allvar”. Så skriver Peter Malmqvist för Aktiespararna. Han lägger till att det är läge att börja fundera på investeringar på börsen först när Frankrike slopar strategin med att hålla befolkningen inne.

44 min
TT
undefined

JP Morgan: Börsen har bottnat – dags att öka risken

De globala börserna har sannolikt bottnat för denna gång och merparten av alla riskfyllda tillgångar lär handlas upp under det andra kvartalet. Den bedömningen gör JP Morgans strateger, enligt Bloomberg.

I ett marknadsbrev skriver analytikerna att en recession nu redan har prisats in samtidigt som extraordinära finanspolitiska stimulanser har vidtagits.

De tror att börssvängningarna kommer att fortsätta, men uppmanar investerare att öka sitt risktagande igen och börja ”köpa selektivt”.

Igår 15:45
Jim Cramer. Jason DeCrow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cramer: Blankarna riskerar gå på en nit mot forskarna

Den som i dag spekulerar i fortsatta börsnedgångar riskerar att underskatta forskarnas förmåga i kampen mot coronaviruset, enligt CNBC:s börsprofil Jim Cramer.

Enligt Cramer tycks det finnas en uppfattning om att viruskaoset är här för att stanna och att världen aldrig kommer att bli sig lik igen.

Han menar att investerare inte har prisat in sannolikheten för ett stort genombrott i jakten på nya vaccin och behandlingar mot covid-19.

– En dag skulle fysisk och social distansering kunna förpassas till historien. Kan du föreställa dig vad som skulle hända på börserna då? säger han.

Igår 14:56
Läs mer om Coronaviruset
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Oljepriset stiger sig på uppgift om Trump och Putin i samtal

Oljepriserna stiger på tisdagsmorgonen efter att president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin enats om att hålla samtal om energimarknaderna, rapporterar Reuters.

– Sannolikt är det ett försök att få Ryssland och Saudiarabien att förhandla, säger marknadsstrategen Stephen Innes på Axitrader, till Reuters.

Han tillägger att alla tecken på en bättre stämning mellan Saudiarabien och Ryssland är bra för oljan, eftersom länder ligger i ett priskrig.

I går måndag stängde både brent och WTI-oljan på de lägsta nivåerna sedan 2002. Vid 07.30 stiger brent 1,3 procent och handlas för 23 dollar fatet, medan WTI stiger nästan 5 procent och handlas för drygt 21 dollar fatet.

2 tim
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Oljejätten USA kommer bli omkörd redan i år

USA kommer nästan garanterat att förlora sin position som världens största oljeproducent i år, enligt flera experter. Det rapporterar CNBC.

Edward Bell, råvaruanalytiker på Emirates NBD tror att både Saudiarabien och Ryssland kan passera USA och att det kommer gå snabbare än många tror.

Ehsan Khoman, chef på Mena Research, säger att dagens låga oljepriser innebär ett dråpslag mot amerikanska skifferoljeproducenter.

Dan Yergin, energiexpert på IHS Markit, spår att den amerikanska oljeproduktionen kommer att minska dramatiskt om den nuvarande prisnivån blir bestående.

– April kommer att bli en väldigt svår månad, säger han och varnar för att ett tronskifte skulle få en enorm betydelse för USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Igår 18:54
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 09.20-tiden är brentoljan ner 9,8 procent medan WTI-oljan rasar 6,3 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

Igår 03:39
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Börsåret 2020
Johanna Kull, sparekonom Avanza.
Coronaviruset Börsåret 2020

Svenskarna storköper aktier i coronaraset – satsar på banker, Volvo och Investor

Privatspararna slog rekord i mars när det gäller antalet aktieaffärer. Totalt genomfördes 411 900 affärer – en ökning med 32 procent jämfört med februari, som var den tidigare rekordmånaden. Det uppger Avanza i ett pressmeddelande där de sammanställt statistik från Nordnet, Skandiabanken och sin egen bank.

Nettoköpen var de största på många år, uppger Avanzas sparekonomen Johanna Kull i ett pressmeddelande.

– Framför allt väljer man att fylla på befintliga innehav i folkaktierna, säger hon.

Avanza skriver att det går att ”skönja ett visst fokus på klassiska högutdelare”.

Samma mönster noterar Nordnet i ett pressmeddelande där de offentliggör hur kunderna agerade i mars.

– I den polariserade debatten om utdelningar missar man ofta att många av ”ägarna” är vanliga privatsparare, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

2 tim
LINDSEY WASSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiemäklare: Nu har börsen slutat att falla handlöst

Vi har nog inte sett botten på coronaraset på börsen ännu – men marknaden faller inte längre handlöst och det är positivt. Det säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking, till den egna hemsidan.

– Kortsiktigt tycker vi att sannolikheten väger över för att vi ska se en ny rörelse ned mot bottnarna från föregående veckor men att det då kommer komma in nya köpare som siktar på ny våg uppåt, säger Hedberg.

Marknaderna har lugnats av att regeringar och centralbanker ”nu går all in för att begränsa den ekonomiska chocken” som coronaviruset innebär, skriver Danske Banks strateg Maria Landeborn i ett blogginlägg.

4 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Dead cat bounce förvillande likt slutet på björnmarknad”

Är den senaste veckans rally på Wall Street en så kallad ”dead cat bounce” eller en tydlig vändning från botten? Utifrån historisk data är en sak säker: Ingen kan ha den blekaste aning.

Den slutsatsen drar Ben Carlson, förvaltare på Ritholtz Wealth Management, skriver Market Watch.

Under björnmarknaden 2000–2002 hade S&P 500 tre tillfälliga studsar på över 20 procent, innan nedgången till slut summerades till 50 procent.

De tillfälliga rekylerna var samtidigt slående lika de indexrörelser som historiskt har skett efter att börsen har bottnat. I snitt har S&P 500 rusat 24,8 procent under tremånadersperioden som följt efter varje björnmarknads slut.

Carlson skriver att det enda sättet att skilja på en ”dead cat bounce” och en björnmarknads slut är med hjälp av backspegeln långt senare.

Igår 20:28
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Zalando vinstvarnar – intäkter väntas långt under prognos

E-modehandlaren Zalando vinstvarnar för första kvartalet och hänvisar till coronaviruset. Justerat ebit-resultat och omsättning väntas bli ”signifikant lägre” än konsensus bland analytiker. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagskvällen.

Fallande konsumtion i Europa pekas ut som orsak. Resultatet påverkas också negativt av ”exceptionella” nedskrivningar av lager till följd av lägre förväntad försäljning under nuvarande säsong.

2 tim
Arkivbilder: Stordalen, Serneke och Batljan. TT
undefined

Analyser: När coronadammet lagt sig har världen förändrats

Flera bolag som växt snabbt med hög risk de senaste åren tvingas nu inte bara tvärbromsa utan också ändra riktning, skriver Realtids Torbjörn Isacson i en analys.

Petter Stordalen, Ola Serneke och Ilija Batljan har alla på kort tid byggt enorma imperier. Men att tvärt sadla om, dra ner risken och krympa verksamheten är svårt – inte minst i en omvärld som styrs av panik, menar Isacson.

När coronakrisen ebbar ut kommer många tvingas inse att världen förändrats – mycket till det sämre, skriver han och tillägger: ”Synen på risk lär också bli en helt annan under lång tid framöver. Det blir mer gnetande, och mindre spektakulära inslag.”

Efter några bedrövliga veckor fick börsen förra veckan lite andrum, konstaterar Placeras Pekka Kääntä. Den här veckan lär ”viktiga, men svårtolkade” makrosiffror visa på en rejäl avmattning i den globala ekonomin och sätta sin prägel på börsklimatet, menar han och hänvisar bland annat till kommande inköpschefsindex och arbetsmarknadsdata.

DI:s Richard Bråse varnar för att coronapanik kan leda till beslut som lägger grunden för nästa bubbla. Penning- och finanspolitiska stimulanser kan visserligen ge ”en ny guldålder för aktier – men i så fall av fel anledning”, skriver han.

Igår 21:20
Gunnar Lundmark / SvD / TT / SvD
undefined

Presentkort vid ombokning av påskresor till Gotland

Destination Gotland erbjuder alla passagerare som bokar om sin planerade Gotlandsresa i påsk ett presentkort på 500 kronor, rapporterar P4 Gotland. Syftet är att få ner resandet, i enlighet med myndigheternas uppmaningar.

– Vi gjorde detta för att folk ska agera, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadsföringschef på Destination Gotland till DN.

Han säger också att bolaget låter bli att fylla färjorna och att man sprider ut passagerarna ombord på fartygen.

Igår 18:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Asiens tillväxt
Människor köar för en gratis måltid, här i Hongkong.  ANTHONY WALLACE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Asiens tillväxt

Viruset hindrar 24 miljoner att lyftas ur fattigdom

Världsbanken bedömer att de ekonomiska effekterna från coronautbrottet kommer att hindra 24 miljoner människor i Asien och Stilla havsregionen att ta sig ur fattigdom, rapporterar flera medier.

I sitt värstascenario bedömer Världsbanken att nästan 35 miljoner personer kan hållas kvar i fattigdom, varav 25 miljoner i Kina. Samtidigt riskerar 11 miljoner fler sjunka under fattigdomsgränsen, som Världsbanken lägger vid 5,50 dollar per dag, runt 55 kronor.

3 tim
Människor i Wuhan håller social distans i väntan på att postkontoret ska öppna.  ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas starka makrosiffra kan vara missvisande

Kina släppte i natt makrosiffror som är överraskande positiva med tanke på coronaviruets utbrott, rapporterar Nikkei Asian Review. Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin blev 52 i mars, långt över rekordlåga 35,7 i februari efter att virusutbrottet tvingat delar av den kinesiska ekonomin att stänga ner. Analytiker hade väntat sig 45.

Ett resultat över 50 indikerar expansion men analytiker varnar dock för att de positiva siffrorna kan vara något i överkant eftersom de bara visar en ökad eller minskad av ekonomisk aktivitet. Ett bolag som öppnar upp igen efter en stängning kan därför rapporteras som expansion i siffrorna, skriver Nikkei Asian Review.

3 tim
Illustrationsbild, människor går runt i Chinatown i Japan.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska ekonomer jublar åt Kinas PMI: ”Det finns hopp”

Svenska chefsstrateger och ekonomer välkomnar den starka PMI-siffran från Kina som kom i natt och visade på expansion i tillverkningsindustrin. På Twitter skriver SEB:s chefstrateg Johan Javeus att inköpscheferna i Kina är överraskande optimistiska. ”Mer V-formad återhämtning för industrin än så här går inte att få”, skriver han. Han tillägger dock att det gäller att se om Markits privata PMI-undersökning visar samma sak.

Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén twittrar ”Det finns hopp” med en bild på en kurva över Kinas återhämtning.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kallar kinesiska industrins V-kurva för en ”överraskande comeback”, men skriver också att man ska tolka siffrorna försiktigt.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Dagens bolagsnyheter

Byggjättarna meddelar ordrar – klart med Brommastaden

Skanska ska bygga 351 lägenheter i Ekebäckshöjd, Göteborg. Ordern från Stena Fastigheter är värd 550 miljoner kronor, meddelar byggbolaget i ett pressmeddelande.

Skanska skriver att de ska bygga flera hus som blir mellan sex och elva våningar höga. I de 38 000 kvadratmeterna ska det också finnas förskola och affärslokaler.

Fler byggbolag har fått ordrar som offentliggörs under tisdagsmorgonen. Peab ska bygga 166 studentlägenheter i Björkhagen, söder om Stockholm. Den ordern uppges vara värd 152 miljoner.

NCC skriver i ett pressmeddelande att fastighetsägarna i området kring Bromma flygplats och Ulvsunda ”enats om en gemensam utvecklingsvision för området”. Projektet går under namnet ’Brommastaden’ och totalt ska drygt 3 000 bostäder byggas de kommande fem åren.

1 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mekonomen drabbat av intrång – hemsidan ligger nere

Mekonomen har utsatts för ett dataintrång, meddelade bolaget i ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Det är affärsområdet Meca/Mekonomen som drabbats och ett ”intensivt arbete för att åtgärda de problem som intrånget inneburit pågår”, heter det i pressmeddelandet.

Företagets hemsida ligger nere till följd av intrånget.

– Vi tar intrånget på stort allvar och arbetar intensivt för att komma till rätta med problemet. Fokus just nu är att på alla sätt minimera påverkan på verksamheten, säger vd:n Pehr Oscarson.

Igår 04:03
Läs mer om Dagens bolagsnyheter