SBB:s vd Ilja Batljan Jenny Lagerqvist
SBB:s bud på Hemfosa

Ilija Batljan: Höjd kreditrating påverkar inte synergier

Fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa kan generera synergier på 300 miljoner kronor årligen. Men budet är inte beroende av att SBB når en kreditrating på BBB+, säger vd:n Ilija Batljan till Dagens Industri.

– De synergierna kommer vi kunna åstadkomma redan med nuvarande starka balansräkning och finansiella position, säger han.

Han meddelar att möjligheten att nå BBB+ är ”fortsatt starkt”.

– Vi har en stark balansräkning och god kreditrating, vilket ger oss en stark finansiell position som möjliggör dylika, unika, förvärv, säger Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Riksbanken: Ingen uppgång i industrin förrän 2021

Riksbankens företagsundersökning visar att industrin inte väntar sig någon uppgång i konjunkturen förrän år 2021, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken konstaterar också att företag ser positiva effekter av den låga räntan, men att konjunkturen ändå fortsätter att mattas av och att företagen försöker avgöra om det handlar om en utdragen konjunkturnedgång eller bara en tillfällig svacka.

Likt de SCB-siffror som presenterades på fredagsmorgonen så är byggsektorn något mer positiv än övrig industri.

20 min
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dystra tyska siffror ger svag förhoppning inför SCB

De svaga industrisiffrorna från Tyskland gör att man inte ska hoppas för mycket när den svenska SCB-statistiken för industrins orderingång och omsättning släpps 9.30, kommenterar DI:s experter i börsmorgon. Starka svenska siffror vore en överraskning, konstateras i programmet.

Industriproduktionen i Tyskland sjönk 1,7 procent i oktober jämfört med föregående månad, tvärt emot analytikernas förväntningar om en ökning. Indexet sjönk 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

43 min
Läs mer om Svenska tillväxten
Arkivbild: Googles vd Sundar Pichai, vid en pressträff i Vita huset Ivanka Trump. LM Otero / TT NYHETSBYRÅN
Alphabet / Bolagsnyheter

Alphabet stäms för anti-fackligt beteende

Googles ägarbolag Alphabet stäms av amerikanska fackförbundet Communications Workers of America. Bolaget anklagas för att ha gett anställda som engagerade sig fackligt sparken. Det rapporterar Reuters som tagit del av stämningsansökan.

”Googles agerande är antitesen till de friheter och den transparens som bolaget gärna proklamerar ute i offentligheten”, skriver kommunikationsfacket i stämningen.

Det rör sig om fyra anställda och samtliga har talat offentligt om händelserna.

”Jag fick sparken för att organisera mina arbetskamrater och förespråka bättre arbetsvillkor för alla som arbetar på Google”, skriver en av de anställda, Paul Duke, i en tweet på onsdagen, enligt Reuters.

Google har inte velat kommentera stämningen.

1 tim
undefined

Google sparkar fyra anställda efter protester

Fyra anställda hos Google har fått sparken efter att de deltagit i demonstrationer mot företagets samarbete med den amerikanska gränspolisen. Det rapporterar Bloomberg, som hänvisar till ett internt meddelande från Google som man kommit över. I meddelandet hänvisar Googles säkerhetsteam till att de anställda sagts upp efter att upprepade gånger ha brutit mot företagets data- och säkerhetsregler. Google har bekräftat att internmeddelandet är autentiskt, men har valt att inte kommentera saken närmare.

Meredith Whittaker, som är en av organisatörerna bakom protesten, beskriver i en tweet uppsägningarna som en ”feg vedergällning”. Youtube-anställda Stephanie Parker kallar i en tweet Googles agerande för ”inhumant” och ”olagligt”.

Det har på senare tid förekommit allt större oenigheter mellan de anställda och ledningen på Google, skriver Bloomberg.

26 nov
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-anställda anmäler Google

Fyra tidigare Google-anställda som sparkats vidtar nu juridiska åtgärder och anmäler sin tidigare arbetsgivare. De fyra ex-anställda menar att Google har brutit mot lagen, då man påstås ha sagt upp dem till följd av att de organiserat protester.

Google har tidigare hävdat att de fyra personerna vid upprepade tillfällen ska ha brutit mot företagets säkerhetspolicy. Men de fyra sparkade menar att Google snarare ville skicka en signal till andra anställda i bolaget.

– Det handlar inte om oss, utan om att skrämma alla andra. De vill att vi ska vara rädda, tillbakadragna och cyniska, säger Laurence Berland, som är en av de fyra personerna.

– Ingen har fått lämna företaget för att man lyft problem eller debatterat företagets aktiviteter, säger en talesperson för Google.

4 dec
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter
Börshuset, Sportamore och Bioarctic. TT, Jalle Fotograf
Stockholmsbörsen i dag

Börsen på plus – Sportamore rasar efter vinstvarning

Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag uppåt. Vid 09.20-tiden står indexen som följer:
• OMXS30 +0,3 %
• OMXSPI +0,4 %
Asienbörserna rörde sig uppåt under morgonen efter uttalanden från Donald Trump om att handelssamtalen går åt rätt håll. I eftermiddag kommer nya jobbsiffror från USA som väntas göra avtryck på de globala börserna.

”En svag siffra skulle få tillbaka recessionsoron men samtidigt också öka förväntningarna om fler Fed-sänkningar”, skriver SEB i ett morgonbrev.

På bolagsfronten har Sportamore vinstvarnat efter en svag försäljning i oktober. E-handlaren spår nu att resultatet för helåret blir lägre än i fjol. Aktien rasar över 20 procent.

Den danska auktionsfirman Lauritz.com, som är listad på First North, vinstvarnar också för helåret med hänvisning till ökad konkurrens och prispress. Aktien backar drygt 6 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic lyfter över 5 procent efter ”uppmuntrande data” från en pågående Alzheimersstudie med antikroppen BAN2401.

SSAB stiger över 2 procent och toppar OMXS30 framför Getinge och Nordea, som båda har fått höjda rekommendationer från amerikanska storbanker.

1 tim
undefined

Sämsta börsdagen på 10 år för SAS

Flygbolaget SAS aktie föll på börsen och noterades så lågt som minus 18 procent på torsdagsförmiddagen. Aktien stängde på minus 15,4 procent.

SAS aktie har, de senaste tre månadera, lyft med nära 60 procent de senaste tre månaderna, vilket enligt Direkt kan ha orsakat fallhöjd i aktien.

Dumpningen av SAS aktie skedde efter att bolaget rapporterat sitt fjärde kvartal och därmed även helår på torsdagsmorgonen. Det fjärde kvartalet var mycket starkt, men helåret ”otillfredsställande”, enligt bolaget självt.

Sydbanks analytiker Jacob Pedersen uttryckte skepsis kring delårsrapporten. I en intervju med Ritzau sa han:

– Hur kan det vara så att dessa rejäla resultatframsteg i fjärde kvartalet vänder till stora minskningar i första kvartalet? Man sitter lite med en förnimmelse av att det är avsättningar som gjort att fjärde kvartalet blev så bra.

Nordea ansåg dock att rapporten var i linje med förväntningarna och behöll både rekommendationen köp och riktkursen 22 kronor.

Igår 09:43
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Hövding
Dagens bolagsnyheter

Hövding löstes aldrig ut – marknadsföringen ändras

Hövding ändrar sin marknadsföring efter en granskning av Danmarks Radios program Detektor.

Programmet granskar påståendet att Hövding är åtta gånger säkrare än traditionella hjälmar. Detta efter att 30-årige Carl Lindahls cykelairbag från det Malmöbaserade bolaget inte löstes ut i samband med en krock.

I programmet kan Hövding bara hänvisa till en vetenskaplig studie från Stanford som stödjer påståendet. Men Stanford-forskare som DR talat med säger att den slutsatsen inte nödvändigtvis kan dras även om Hövding klarade sig bäst i testet från 2016.

Hövdings vd Fredrik Carling uppger att man kommer att ändra sin marknadsföring för att minska risken för missförstånd.

2 tim
TT.
undefined

Lauritz.com vinstvarnar för helåret

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska auktionsfirman Lauritz.com, som är listade på First North i Stockholm, sänker sin prognos för helåret och spår nu att intäktstillväxten blir mellan 0 procent och -2 procent, jämfört med tidigare +5 procent till +7 procent. Ebitda-resultatet väntas hamna i intervallet 10-15 miljoner danska kronor, jämfört med tidigare 15-25 miljoner danska kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Auktionsomsättningen för helåret väntas öka med 1-3 procent.

"Vi är påverkade av en mer konkurrensutsatt marknadssituation där vi var tvungna att höja nivån på rabatter till säljare i vissa delar av verksamheten för att kunna behålla vår marknadsposition", skriver Lauritz.com.

Vidare uppger bolaget att de Fine Art-auktionerna som ägde rum under den sista veckan av november och i december inte nådde upp till förväntningarna.

2 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS / Bolagsnyheter

SAS kapar personalens bonus efter strejken: Rejält besvikna

SAS skär ner på sin utlovade bonus till de anställda från 100 till 29 miljoner kronor efter ett styrelsebeslut, rapporterar Expressen.

Bakgrunden är dels att flygbolaget inte nådde flera av sina finansiella mål för helåret, och dels den veckolånga pilotstrejken i våras.

– Det är klart att vi är rejält besvikna. Personalen straffas för pilotstrejken, säger en anonym flygvärdinna till Expressen.

SAS presschef Freja Annamatz anser att bolaget varit tydligt med att bonusen baseras på resultatet för helåret.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: En verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen

SAS varnar för sämre tider i samband med rapporten för det fjärde kvartalet. Svagare konjunktur, pressad svensk krona och klimatdebatt väntas sätta käppar i hjulet.

– Nu har vi en minskande flygmarknad i Sverige och det är en verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen, säger Rickard Gustafson till SvD Näringsliv.

Tvärtemot konkurrenterna Norwegian och Ryanair väntas SAS inte dra in några flyglinjer på grund av marknadsläget, uppger vd:n.

Igår 10:48
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Piloter risar SAS planer på nytt bolag: ”Krigsförklaring”

SAS överväger att beställa en mindre modell av flygplan, som kan förläggas i en ny ”självständig enhet”. Med det följer i så fall också nya kollektivavtal för piloter och kabinpersonal som jobbar på de nya modellerna, rapporterar norska Dagens Næringsliv.

Planerna faller inte i god jord hos pilotfacket SAS Pilot Group.

– Om det är vägen som SAS skulle önska att ta, så är det en krigsförklaring mot SAS-piloterna, säger fackbasen Christian Laulund till tidningen.

I våras gick pilotfacket ut i en veckolång strejk, i protest mot bland annat anställningsvillkoren.

Igår 12:43
Läs mer om SAS / Bolagsnyheter