Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Så mycket billigare bor de som pendlar från Nynäshamn

Det finns stora prisskillnader på bostäder i orter med pendlingsavstånd från Stockholm, skriver SvD Näringsliv och hänvisar till statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I Stockholms län är det Nynäshamn som är den billigaste ”pendelkommunen”, skriver SvD och lägger till att bopriserna där ligger på 25 000 kronor per kvadratmeter.

Ännu billigare är det i sörmländska Nyköping och Katrineholm, påpekar Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

I Uppsala ligger bopriserna på 40 000 kronor per kvadratmeter – på Norrmalm i centrala Stockholm är priset i stället 95 000.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tequandra Rozier, uppsagd från Starbucks. JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Ny extrem högstasiffra från USA: 6,6 miljoner anmälda arbetslösa

Hisnande 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, enligt färsk statistik.

Analytikerkåren hade på förhand väntat sig 3,1 miljoner nyanmälda arbetslösa, enligt CNBC.

Förra veckan var samma siffra 3,3 miljoner. Det i sig var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Enligt Daco kommer det att bli än värre. Allt fler delstater är på väg att stängas ner. Och många stater har fortfarande inte hunnit registrera alla inkomna anmälningar om arbetslöshet, säger han.

1 tim
Illustrationsbild: En man går förbi Metropolitan Museum of Arts i New York.  SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Viruset orsakar total krock för HR och rekryterare”

Coronautbrottet har försatt den amerikanska arbetsmarknaden under rejäl press.

”Viruset har orsakat en total krock för HR, personalansvariga och rekryterare. Arbetsmarknadsdata för februari visade en stark ekonomi med stram arbetsmarknad. Företagen kämpade för kompetens bland flera sektorer. Nu har miljontals anmält sig som arbetslösa, företagen har fryst nyanställningarna och i många fall stängt ned verksamhet totalt”, skriver Andrew Challenger, vice vd på det privata arbetsförmedlingsbolaget Challenger, Gray & Christmas, i en kommentar.

Ny statistik från bolaget släpptes på torsdagen och visade att antalet varsel under årets första kvartal ökade med 82 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Sammanlagt varslades 346 863 personer under kvartalet – den högsta siffran sedan första kvartalet 2009, skriver Direkt.

2 tim
Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Orderingången i USA:s industrier den lägsta på 11 år

ISM:s inköpschefsindex för den amerikanska industrin sjönk till 49,1 i mars jämfört med 50,1 i februari. Nedgången var betydligt lindrigare än analytikernas förväntningar, som i snitt låg på 45,0.

Bakom siffran syns en skarp nedgång i delindexet nya ordrar som föll till sin lägsta nivån sedan 2009, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån påpekar även att indexsiffran på 49,1 är ”dopad” av skenande leveranstider, som steg till 65,0 jämfört med 57,3 i februari.

Normalt sett brukar längre leveranstider tyda på en ökad aktivitet, men i detta fall beror det snarare på störningar i leveranskedjorna och komponentbrist.

– Coronapandemin och chockerna på de globala energimarknaderna har påverkat alla tillverkningssektorer, säger ISM-chefen Timothy Fiore i en kommentar.

Igår 14:33
Läs mer om USA:s tillväxt
Coronaviruset Svenska tillväxten
Nike-loggan, skärmdump från dagens presskonferens. Nike / LO
Coronaviruset Svenska tillväxten

LO spår djup ”Nike-swoosh” – halv miljon jobb försvinner

Den svenska BNP-produktionen faller nu med uppemot 15 procent, spår LO i en färsk prognos.

– Det är ett oerhört kraftigt fall, större än vad regeringen eller Konjunkturinstitutet har räknat med, säger LO-ekonomen Håkan Hellstrand vid seminariet.

Nedgången och återhämtningen i prognosen kan lite slarvigt beskrivas som en ”Nike-swoosh”.

Först ett djupt BNP-fall, och sedan en relativt skarp återhämtning från tredje kvartalet och framåt. Sedan återgår tillväxten till den tidigare trenden men på en lägre nivå – fortfarande vid slutet av 2021 har BNP:n inte återhämtat sig till tidigare nivåer, enligt prognosen.

Inräknat alla nya arbetslösa, permitterade och övriga som inte jobbar längre räknar LO med att runt en halv miljon svenska jobb försvinner. Den öppna arbetslösheten kommer att toppa på 10 till 15 procent, spår LO.

2 tim
Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppmaning till politikerna: ”Satsa allt som går”

Spar inte på krutet. Det finns inget att hålla igen på. Satsa allt som går.

Det är den exakta uppmaningen från LO:s chefsekonom Ola Pettersson till politikerna.

I en färsk prognos räknar LO med att coronakrisen leder till ett BNP-fall på hela 15 procent och efterföljande hög arbetslöshet.

Och trots de åtgärder som hittills genomförts finns det gott om utrymme för fler finanspolitiska stimulanser, fastslår LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström och pekar på att den svenska statsskulden har krympt kraftigt de senaste åren.

LO tar upp de nya miljarderna till kommuner och landsting som exempel. Totalt har de nu tillförts 22,5 miljarder kronor i extra stöd sedan höstbudgeten lades. Men för att upprätta nuvarande välfärd krävs 30 miljarder extra varje år, enligt LO. Och för nästa år är extrastödet hittills bara 5 miljarder kronor, enligt fackförbundets ekonomer.

2 tim
Hedén Westerdahl.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu – och det kan bli ännu värre”

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl jämför coronakrisen med finanskrisen 2008: Företag kommer att gå i konkurs, många kommer att bli arbetslösa. Det sa hon i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

– Nu går det fort, det är en kraftig inbromsning, vi ser att vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu, sa hon.

Hedén Westerdahl tillade att hon hoppas att regeringen ska gå in med ”starka åtgärder” så att arbetslösheten inte stiger för fort.

I KI:s prognos som presenterades i morse faller BNP med 6 procent i det andra kvartalet. På programledarens fråga svarade Ylva Hedén Westerdahl att läget kan bli ännu värre.

Igår 19:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

USA-chocken pressar ner Stockholmsbörsen på minus

Efter svängig handel tidigare under torsdagen har Stockholmsbörsen tagit ett tydligt kliv nedåt på eftermiddagen. En massiv ökning av antalet nyanmälda arbetslösa i USA pressar de ledande indexen vid 15.20-tiden.
• OMXS30: –1,2 procent
• OMXSPI: –1,1 procent
I USA stängde gårdagskvällens handel på klart minus där de tre stora indexen föll över 4 procent vardera. De tidigare terminsuppgångarna idag försvann när det meddelades att hela 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa i förra veckan. Veckan dessförinnan var antalet 3,3 miljoner – det i sig ett extremt rekord från tidigare högstanoteringen på dryga 700 000 från 1982.

Oljesektorn, som får draghjälp av stigande oljepriser, är dagens stora vinnare. På bolagsnivå stiger IPC närmare 13 procent efter att man meddelat en sänkt utgiftsprognos.

Klädjätten Hennes & Mauritz går svagast av storbolagen och är ner mer än 5 procent. Enligt DI ska H&M masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner drygt 6 procent och handlas runt 117 kronor.

21 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bolagens utdelningar
Säkerhetsbälte. Arkivbild. deepblue4you / E+
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Autoliv drar in utdelning – fyller på med miljardlån

Autoliv ställer in utdelningen i juni och skjuter upp framtida utdelningar ”tills vidare”. Prognosen för helåret 2020 dras tillbaka, meddelar bilsäkerhetsbolaget.

600 miljoner dollar tas in från en existerande kreditfacilitet. Redan 19 mars togs 500 miljoner in den vägen och kassabalansen är i nuläget 1,4 miljarder dollar, motsvarande runt 14 miljarder kronor.

”Bolaget anser att en stark kassa är bäst för vår förmåga att navigera i en utmanande marknad”, skriver Autoliv.

Grundlönen för ledning och styrelseledamöter sänks med 20 procent, men hittills bara under det nu pågående andra kvartalet.

43 min
Arkivbild.
undefined

Fler börsbolag drar tillbaka utdelning – hänvisar till virus

Nu drar även polymerförpackningsbolaget Nolato och teknikkonsulten Semcon tillbaka sina utdelningsförslag. Det skriver bolagen i pressmeddelanden.

Semcon hade tidigare föreslagit att 3,40 kronor per aktie skulle gå delas ut, medan Nolatos låg på 14,50 kronor per aktie.

I båda fallen uppges coronautbrottet vara anledningen.

”Beslutet har fattats trots att Nolatos finansiella ställning är god och signalerar ingen förändring i bolagets utdelningspolicy eller framtida utdelningsambitioner”, skriver bolaget.

Under kvällen återkallade även First North-bolaget Absolent förslaget på att dela ut 1,80 kronor per aktie. Senare uppgav Handicare att man gör likadant med förslaget på 0,07 euro per aktie.

Igår 17:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Amorteringspausen
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Amorteringspausen

Borg: Hjälper skuldsatta men bopriserna kommer ändå falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

3 tim
undefined

Bornold: Amorteringskrav kommer inte tillbaka

Amorteringskravet på bolån kommer sannolikt inte tillbaka efter Finansinspektionens beslut om en paus till juni 2021, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till Expressen.

– Beslutet att införa det togs i en glödhet ekonomi och där kommer vi inte vara när det här har blåst över. Det kommer bli svårt att återinföra kravet i ett läge där det kan bromsa ekonomin, säger han.

Bornold säger också att FI:s beslut är viktigt och bra, både på ett ekonomiskt men också på ett ”mänskligt plan”. Han säger också att amorteringskravet aldrig varit en bra reform.

4 tim
Cathrine Danin
undefined

”Slopad amortering kommer att bromsa boprisfallet”

FI:s beslut att ge alla bolånekunder amorteringsfrihet till juni nästa år välkomnas. Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, skriver på Twitter att förslaget är en ”välbehövlig åtgärd som lär bromsa ett stort boprisfall, som jag annars tror låg i korten”.

SBAB:s chefekonom Robert Boije kallar beskedet ”klokt” på Twitter och skriver att det är ”något jag själv tidigare föreslagit som stabiliseringspolitisk åtgärd för corona”.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till åtgärden: ”Det här är bra och viktigt”, skriver hon på Twitter. Bratt skriver vidare att hon var skeptisk till kravet när det infördes på grund av att hon ansåg att det saknade flexibilitet. Men nu visar Finansinspektionen att man är flexibel i ett allvarligt läge, twittrar hon.

Idag 06:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Stefan Löfven. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Stefan Löfven: Det kommer bli värre innan det vänder

Just nu håller statsminister Stefan Löfven pressträff för att informera om coronakrisen. Han inleder med att berätta hur regeringen hittills agerat, och vilka åtgärder man satt in för att lindra krisens effekter.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet, säger han.

Om resor i påsk säger han att alla som överväger att resa bär ett tungt ansvar på sina axlar. Han säger också att kulmen ännu inte är nådd, och att det kommer att bli värre innan det vänder.

Löfven får svara på flera frågor om att coronasmitta bekräftats på många äldreboenden runt om i landet. Han säger att rekommendationen om att inte besöka äldreboenden kom tidigt, och betonade vikten av att personal får rätt utbildning och skydd.

Följ pressträffen via länkarna nedan.

7 min
Finansminister Magdalena Andersson (S) intervjuas av journalister efter att presenterat en prognos för det ekonomiska läget under en pressträff i Rosenbad. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens krisåtgärder uppgår nu till 100 miljarder

Totalt har regeringen nu gått ut med åtgärder som motsvarar 100 miljarder kronor, rapporterar Direkt.

I dag presenterade regeringen ytterligare 15 miljarder kronor till kommuner och regioner för att hantera effekterna av coronakrisen. Tidigare har regeringen bland annat slopat karensdagen, satt ner arbetsgivaravgifter, tagit över sjuklöneansvar, höjt a-kassan, gett uppskov för skatteinbetalningar infört korttidspermitteringar där staten tar en stor del av löneutbetalningen och gett en statlig kreditgaranti för företag.

Samtidigt anser bland annat Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, att många åtgärder är för krångliga, för små och för långsamma.

6 tim
Illustrationsbild. Yuri Kageyama / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals entreprenörer riskerar att missa krisstödet

Regeringens krisstöd i form av korttidspermittering riskerar att gå om intet för tusentals entreprenörer. Det skriver Breakit som granskat villkoren i regeringens proposition och finansutskottets betänkande.

Ett stort frågetecken gäller kravet på att vara ett ”långsiktigt konkurrenskraftigt” bolag. Det kan få följden att många startups, som nästan alltid går med förlust i början, gallras bort. Dessutom ger regeringen inget besked om vilken resultat– och omsättningsutveckling som krävs.

En annan fallgrop är att bolaget redan måste gjort sig av med konsulter och tillfällig personal som inte är ”verksamhetskritiska”.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Konkurserna
Mellby Gårds ordförande Rune Andersson. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Konkurserna

Profilen talar ut om kursade klädkedjorna: ”Hopplöst fall”

Mellby Gård-bolaget Lund Fashion, med varumärkena Dea Axelsson och Flash, och 500 anställda gick inte att rädda. Det säger Mellby Gårds ordförande Rune Andersson till TT.

– Vi såg det som ett hopplöst fall, delvis för att de var så små att de inte hade kunnat förhandla med fastighetsägarna.

Enligt Andersson krävs det fler stödåtgärder för att förhindra alltför många konkurser under coronakrisen. Han efterlyser ett moratorium som innebär att fastighetsägarna, med uppbackning av staten och banker, fryser hyreskostnaderna under en period.

2 tim
Johan Torgeby, vd på SEB. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SEB: Låneansökningar för 120 miljarder har kommit in från företag – på bara en månad

SEB har enbart i mars tagit emot totalt 120 miljarder i låneansökningar från företag i bankens olika verksamhetsländer. Det säger bankens vd Johan Torgeby till SVT:s Aktuellt.

– Vi måste förbereda oss för en lavinartad ökning av förfrågningar kring lån, aktivitetsnivån har aldrig varit högre.

Totala summan för låneansökningarna var i mars mer än dubbelt så mycket som under ett helt år.

– Ett normalt år gör vi 50 miljarder på helåret, säger Torgeby.

Idag 06:16
Häslokostaffär i Stockholm den 25 mars i år. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarna: Konkurserna ökar – är en tragedi

Att antalet konkurser rusade under sista veckan i mars ger en signal om att det blir blåsigare framöver. Det säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg till DI.

– Jag tror att vi får se en ganska dramatisk konkursökning framöver, säger han till tidningen.

Han berättar att organisationen får många samtal från företagare som är uppgivna och ledsna över att inte kunna rädda sina livsverk. ”En tragedi”, konstaterar Wiberg.

Även på Creditsafe tror man att vi får se fler konkurser framöver.

Enligt TT ökade antalet konkurser under förra veckan med 46 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Igår 19:43
Läs mer om Coronaviruset
Börsen internationellt

Analytiker: ”Tekniskt sett kan S&P 500 falla 20 procent”

Tekniskt sett är det inte omöjligt att S&P 500 faller ytterligare 15-20 procent från nuvarande nivå. Det menar Anders Elgemyr, teknisk analytiker på Carlsquare, i en intervju med EFN Marknad.

I intervjun visar Elgemyr en graf på S&P 500 där indexet har rekylerat upp till fibonaccitalet 61,8, efter ett ras på drygt 30 procent. Där möter också ett glidande medelvärde på 20 dagar upp.

– Köparna har försökt att bryta sig igenom nivån i flera dagar utan att lyckas, säger Anders Elgemyr som tycker att Fang-bolagen är en bra ledande indikator för var börsen ska ta vägen.

– Köp Apple för det har jag svårt att tro att den ska gå omkull även om aktien inte ser jättevacker ut rent tekniskt, säger han.

2 tim
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen sjunker vidare – Shenzhen och Kospi på plus

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:46
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 20:00
Läs mer om Börsen internationellt