Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Vice riksbankschef: Inte säkert att vi höjer i december

Det är inget självändamål för Riksbanken att komma upp till nollräntan. Det säger vice riksbankschefen Per Jansson, enligt ett förskrivet anförande.

–Det är centralt att hela tiden vara väldigt tydlig med att det är inflationsmålet som styr penningpolitiken. Annars kan det uppstå en självförstärkande process som leder till att den genomsnittliga inflationen fastnar på en alltför låg nivå, säger han.

Jansson har tidigare motsatt sig en räntehöjning och hänvisat bland annat till att Fed och ECB fortsatt med sina stimulanser.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Elisabet Kopelman, SEB:s makroekonom. TT
Skakiga valutahandeln

”Kronan undervärderad med 10–15 procent mot dollarn”

Då och då dyker det upp uttalanden om att kronan är undervärderad mot euron och dollarn just nu. Men för att kunna dra sådana slutsatser måste man veta vad kronans långsiktiga växelkurs är – och det är i sin tur ett teoretiskt resonemang, skriver SEB:s makroekonom Elisabet Kopelman i rapporten Ögat.

”Misstanken är därför att många av dessa uttalanden snarare utgår från var växelkurserna låg för några år sedan eller var kronan har handlat historiskt, vilket riskerar att leda till fel slutsats”, skriver ekonomen.

Hon skriver vidare att SEB använder olika modeller för att bestämma den långsiktiga växelkursen. Och utifrån detta har banken kommit fram till att kronan är undervärderad med 10–15 procent mot dollarn och 8 procent mot euron.

8 min
Mnuchin i London på lördagen. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mnuchin om orden som fällde dollarn: Jag fick mig en läxa

USA:s finansminister Steven Mnuchin fick lära sig den hårda vägen hur han bör prata om den amerikanska valutan, skriver Reuters. Vid en föreläsning i London på lördagen berättade han om sina oförsiktiga kommentarer 2018 om att en svagare dollar var bra för USA, vilket fick valutan att rasa.

– För två år sedan i Davos nyste jag och sa något som jag trodde var helt lugnt och plötsligt blev marknaderna galna, sa han till åhörarna enligt nyhetsbyrån.

Han tillade att han stöder en stabil dollar, men att det får räcka med den kommentaren.

Igår 16:02
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Expert: Det uppstår köpläge om börsen rekylerar neråt

På kort sikt skulle börsen må bra av en andhämtningspaus, säger IG Markets analytiker Erik Hansén i senaste avsnittet av podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Men det väntar inte någon större nedgång, tror Hansén. Snarare tvärtom, då centralbankerna fortsätter ge stöd till börsen.

– Så min slutsats utifrån min modell är att om vi får en rekyl så ser jag den som köpvärd, säger analytikern.

Han säger också att den längre trenden på börsen är positiv.

1 tim
undefined

Förvaltare: Tar inte i Selins Collector med tång – Bonava kanske bör byta ut sin vd

Fondförvaltaren Mattias Eriksson skulle inte ta i Collector med tång, säger han i senaste Placerapodden.

Han säger att den krisande nischbanken, där fastighetsmiljardären Erik Selin snart tar ordförandeklubban, aldrig haft en strategi utan varit helt opportunistiska.

I podden kommenterar förvaltaren även Bonava, som tidigare i veckan rapporterade en rejält fallande vinst i fjärde kvartalet jämfört med samma period 2018. Eriksson säger att han blivit besviken på Bonava ”så många gånger” och att han tröttnat för länge sen.

– Det kanske vore bra med en ny vd, precis som man byter tränare när fotbollslaget går lite sämre, säger Eriksson.

Igår 05:22
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analytiker: ”Ha is i magen – nu uppstår köplägen”

Ha is i magen – tänk dig för en extra gång innan du agerar på börsen under rapportperioden, råder Aktiespararnas analytiker Carl Henrik Söderberg i en intervju på organisationens hemsida.

Tidningen skriver att det ofta händer att vissa bolag rusar och vissa rasar direkt efter att ha släppt sina bokslut för det senaste kvartalet. Detta ska privatsparare vara mentalt förberedda på, säger Söderberg.

– Det kommer att uppstå både intressanta köp- och säljlägen under dessa veckor, säger han.

23 jan
Läs mer om Börsåret 2020
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
SSAB / Bolagsnyheter

SSAB: Vi ska vara först – säljer fossilfritt stål redan 2026

SSAB siktar nu på att börja sälja fossilfritt stål 2026 – tidigare låg de planerna betydligt senare i tiden, skriver Dagens Industri.

Ståljättens tekniska direktör, Martin Pei, säger att det är en väldigt forcerad tidsplan.

– Men vi vill säkerställa att vi är först på marknaden, säger han.

SSAB rapporterar på tisdag. Totalt tio OMXS30-jättar släpper rapporter den kommande veckan och det är just hos SSAB som analytikerkåren ser störst uppsida mot senaste stängningskurs, skriver DI i en separat artikel. Analytikernas genomsnittliga riktkurs ligger 19 procent högre än vad aktien stängde på i fredags.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dyster rapport väntas från ståljätten SSAB

SSAB väntas på tisdag lämna en dyster kvartalsrapport.

I december meddelade ståljätten att fjolårets strejker i Finland skulle tynga resultatet med cirka 250 miljoner kronor i fjärde kvartalet.

Av den anledningen riktas marknadens ögon på SSAB:s prognos framåt, skriver Direkt.

”Alla ögon kommer därför att vara på utsikterna”, skriver analyshuset Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering.

Nordea spår vad som väntas av ståljättens rapport, både vad gäller utsikterna för pris och kostnader.

”Vi tror att ledningens prisutsikter ska vara upp för (affärsområdet) Americas och hyggligt stabila för Europe och Special Steels, medan guidningen för råmaterialkostnader bör peka klart nedåt”.

24 jan
Läs mer om SSAB / Bolagsnyheter
Kinesiska statsmedier har släppt bilderna på sjukvårdare som flyttar en patient från intensiven på ett sjukhus i Wuhan i samband med virusutbrottet. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Dödssiffran stiger till 56 – omkring 2 000 är smittade och 50 miljoner är isolerade

Coronavirusets spridning fortsätter snabbt. Efter nya dödsfall i helgen är den officiella dödssiffran nu uppe i 56 och omkring 2 000 människor har smittats, skriver flera medier.

Nästan alla människor som har dött har själva varit i staden Wuhan i Kina där utbrottet startade. Men det gäller inte vid fyra av dödsfallen, enligt AFP. Sjukdomsfall har nu också bekräftats i Thailand, Japan, Singapore, Frankrike, USA, Kanada, Malaysia, Australien, Taiwan, Vietnam och Nepal.

Ytterligare kinesiska städer har dessutom satts i karantän, vilket enligt Expressen betyder att totalt 50 miljoner människor nu omfattas av det karantänsområdet.

1 tim
Arkivbild: Turister i Gamla stan i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan slå mot svenska turistnäringen

Kinas förbud mot gruppresor till utlandet från och med nästa vecka kan påverka den svenska turistnäringen – hur hårt slaget blir beror på hur länge förbudet gäller, skriver TT.

Förra året stod den växande gruppen resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar i Sverige. Men högsäsongen ligger en bit bort.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden, till TT.

Igår 18:45
Illustrationsbild. H&M-butik i Kina.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stänger igen 13 butiker efter virusutbrottet i Kina

H&M har stängt 13 butiker i Kina till följd av coronaviruset. Merparten av dessa ligger i hårt drabbade Wuhan, uppger presskontakten Ulrika Isaksson för SvD Näringsliv.

Klädjätten låter de anställda i Wuhan-regionen stanna hemma med full lön.

Kinas president Xi Jinping säger att virusets utbredning accelererar och att landet står inför en allvarlig situation, skriver Reuters. Men Kina kan ”vinna slaget” mot viruset, säger presidenten enligt AFP.

SvD har varit i kontakt med ett dussintal svenska bolag som är verksamma i området, bland annat Ericsson och Alfa Laval. Ingen av dessa har någon anställd som insjuknat i coronaviruset.

Igår 13:35
Läs mer om Nya coronaviruset
777X lyfte på lördagen. STEPHEN BRASHEAR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Boeing / 737 Max-problemen

Boeings nya 777X har testat vingarna för första gången

Boeing har inlett testflygningen av sin nya modell 777X som är världens största tvåmotoriga jetflygplan, rapporterar CNBC. Planet lyfte från Paine Field i Everett utanför Seattle på USA:s västkust på lördagen.

På grund av dåligt väder fick jungfruresan skjutas upp både på torsdagen och fredagen.

Testflygningarna kommer att fortsätta hela året i hopp om att planet ska bli godkänt av amerikanska flygmyndigheter, som lovat att granska modellen noggrant efter dödskrascherna med 737 Max, skriver CNBC.

Boeing räknar med att nya 777X tas i trafik av flygbolaget Emirates under 2021, skriver TT.

Igår 19:07
JASON REDMOND / AFP
undefined

Boeing måste visa för banker att de är en säker investering

Boeing måste både visa att 737 Max-planen är flygbara – och att bolaget är en säker investering, skriver Reuters.

Bolaget försöker övertyga bland annat banker och flygbolag om att investeringscaset i plan värda flera hundra miljarder dollar är intakt.

Vissa investerare uppger att långivare kräver större säkerheter för att låna ut pengar till affärer med Max 737-planen.

– Jag tror att bankerna börjar bli nervösa, säger en chef för ett fondbolag, som vill vara anonym för att inte försämra sin relation till Boeing, till Reuters.

Igår 12:46
undefined

Boeings aktie lyfte på positivt besked från FAA

Den amerikanska flygmyndigheten FAA kan upphäva olycksplanet 737 Max flygförbud före mitten av året. Det säger myndighetens chef Steve Dickson i telefonsamtal med flera flygbolag på fredagen, uppger källor för Reuters.

Nyligen uppgav Boeing att man räknade med att planen skulle kunna lyfta i mitten av 2020.

I ett uttalande säger FAA att man är nöjda med Boeings framsteg, men att man inte har satt något datum för när flygförbudet kan hävas, skriver nyhetsbyrån.

Boeings aktie lyfte klart efter nyheten. Från att ha handlats ner runt 1 procent under stora delar av fredagen stängde den i stället 1,7 procent högre.

24 jan
Läs mer om Boeing / 737 Max-problemen
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, USA:s president Donald Trump. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Mnuchin: De kan förhandla med oss och EU samtidigt

USA:s finansminister Steven Mnuchin hyser gott hopp om att ro i land ett handelsavtal med Storbritannien under 2020, parallellt med att britterna yxar fram ett brexitavtal med EU. Det sa Mnuchin i samband med ett event vid tankesmedjan Chatham House i London på lördagen, rapporterar Bloomberg.

– Det finns några saker de behöver lösa med EU innan de kan sluta ett avtal med USA, sa finansministern enligt nyhetsbyrån.

Avtalet kommer att resultera i ”betydligt mer handel” mellan länderna, sa han också enligt Reuters.

Igår 18:14
Boris Johnson.  Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson hotar USA och EU med tullar för att nå avtal

Boris Johnson kan komma att använda sig av tullhot för att öka pressen på EU och USA att nå handelsavtal med Storbritannien, skriver The Times.

Tullarna kan resultera i skatter på 30 procent på vissa franska ostar och 10 procent på tyska bilar, enligt tidningen.

Reuters skriver att Johnson kan komma att berätta om sin förhandlingstaktik under den första veckan i februari.

USA:s finansminister Steve Mnuchin sa i fredags att USA vill nå ett handelsavtal med Storbritannien under 2020.

Igår 06:20
Boris Johnson skriver under brexitavtalet. 10 Downing Street
undefined

Boris Johnson skrev under brexitavtal: ”Nytt kapitel”

”Ett nytt kapitel i Storbritanniens historia”. Så beskriver premiärminister Boris Johnson det senaste steget i processen att lämna EU nästa fredag, skriver brittiska medier.

Han skrev under brexitavtalet på 10 Downing Street på fredagen. EU-kommissionens ordförande godkände formellt avtalet när hon skrev under det tidigare på morgonen.

Dokumentet återvänder nu till Bryssel. På torsdag nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om avtalet.

24 jan
Läs mer om Brittiska EU-utträdet