Petter Stordalen, Magdalena Andersson och Elon Musk. TT
Året som gick

Årets citat: Död i ett dike, full i Åre och rötägg i Ericsson

Boris Johnson skulle hellre ligga död i ett dike än att skjuta upp brexit. Petter Stordalen anser att det är bättre med dubbelmoral än ingen moral. Och det kommer alltid att finnas rötägg i Ericsson, enligt vd:n Börje Ekholm.

Här är en sammanställning av minnesvärda citat som sammanfattar 2019.

Magdalena Andersson på budgetpromenad. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är klart att den här budgeten är extrem”

Det var inte slopad värnskatt som drev Magdalena Andersson (S) in i politiken. Det sa finansministern till SvD efter att höstbudgeten hade presenterats. ”Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt.”

Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN

”Det är bättre att ha dubbelmoral än ingen moral”

Hotellmagnaten Petter Stordalen pressades i Skavlan om hur hans miljöengagemang går ihop med hans flitiga användande av privatjet. ”Jag inser att det kan uppfattas som dubbelmoral. Men det är bättre att ha dubbelmoral än ingen moral”, sa Stordalen.

Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det kommer alltid att finnas rötägg i företaget”

Notan för Ericssons mutskandal landade till slut på omkring tio miljarder kronor efter förlikning med amerikanska myndigheter. På en fråga från TT om all korruption nu är utagerad, svarade vd:n Börje Ekholm: ”Vi är ju 100 000 personer i det här och det kommer alltid att finnas rötägg i företaget.”

”Jag utesluter inte att Stockholmsbörsen kan falla 30 procent fram till nyår”

När Stockholmsbörsen föll cirka 10 procent i maj var det flera experter som varnade för att brexit och handelskriget skulle kunna utlösa ytterligare ras. ”Det var länge sedan jag var så här pessimistisk. Jag utesluter inte att Stockholmsbörsen kan falla 30 procent fram till nyår”, sa Aktiespararnas Peter Malmqvist till SvD. Sedan dess är börsen upp 20 procent.

Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅN

”Det är diffusa anklagelser om att jag har varit berusad, som om det vore unikt i Åre”

Den tidigare finansministern Pär Nuder tvingades lämna ordförandeposten i Skistar med omedelbar verkan efter att ha anklagats för att ha betett sig olämpligt under VM. ”Det är diffusa anklagelser om att jag har varit berusad, som om det vore unikt i Åre under VM”, försvarade han sig i en intervju med SvD.

Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Köpskam ”kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser”

H&M:s vd Karl-Johan Persson slog i flera intervjuer under året ner på den svenska köpskammen. I en intervju med Bloomberg kallade han skuldbeläggningen av konsumtion för ett verkligt socialt hot. ”Visst, det kan leda till små klimatmässiga vinster men det kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser.”

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet”

Den tidigare Scania-vd:n Leif Östling hamnade återigen i blåsväder när han kritiserade den svenska flyktingpolitiken i en invandringsfientlig webb-tvkanal. ”Vi kan hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet”, sa Östling bland annat. Några dagar senare petades han från sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje.

Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En regional aktör kan inte konkurrera med Disney eller Netflix”

Den tidigare Tele2-vd:n Allison Kirkby var inledningsvis mycket kritisk till Telias köp av Bonniers tv-verksamhet. ”En regional aktör kan inte konkurrera på innehåll med aktörer som Disney eller Netflix”, sa hon till DI i maj. Ett halvår senare tog hon över som vd för Telia och sa sig vara entusiastisk till affären.

Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN

”Ebit macht frei”

Volkswagens vd Herbert Diess väckte anstöt när han sa ”ebit macht frei” i samband med ett chefsmöte. Han bad senare om ursäkt för kommentaren som anspelar på det nazistiska uttrycket ”arbeit macht frei” (arbete ger frihet). Diess hävdade att han endast syftade på Volkswagens ebit-resultat.

Carlos Barria / TT NYHETSBYRÅN

”Vem är vår största fiende, Powell eller ordförande Xi?”

Donald Trump bedrev Twitter-krig på flera fronter under året. Den egna centralbanken Federal Reserve och dess ordförande Jerome Powell beskylldes bland annat för att vara naiva och fårskallar. ”Min enda fråga är, vem är vår största fiende, Jay Powell eller ordförande Xi?”, twittrade Trump.

Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN

”Oh my fucking god”

Teslas nya elpickup Cybertruck skulle stå emot stenkastning och repor. Det var budskapet från vd:n Elon Musk i samband med avtäckningen. När Musk sedan skulle visa de ”skottsäkra” rutorna spräcktes de av metallkulor två gånger om. ”Oh my fucking god”, var hans kommentar.

Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN

”Jag ligger hellre död i ett dike än ber EU om mer tid”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var mån om att visa upp sin beslutsamhet i brexitfrågan och upprepade flera gånger sitt löfte om att ta britterna ur EU – med eller utan ett avtal. I ett tal i september sa Johnson att han ”hellre ligger död i ett dike än ber EU om mer tid”.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag ser inget egenvärde i att höja för höjandets egen skull”

Riksbanken blev först ut i världen att överge minusräntan. Flera ekonomer menade att huvudmotivet var att komma bort från den negativa räntans bieffekter, något Riksbankens ledamöter förnekade. ”Jag ser inget egenvärde i att höja för höjandets egen skull, utan räntan ska höjas när inflationsutsikterna motiverar det”, sa vice riksbankschef Cecilia Skingsley till SvD i oktober.

Toppnyheter

Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vätgashajpen

Blixtras i Powercell – samma för norska Nel

Bränslecellsbolaget Powercells aktie rasade snabbt och aggressivt på torsdagseftermiddagen. Aktien, som var upp 7 procent på förmiddagen, föll under eftermiddagen som mest nära 15 procent men handlades vid 16-tiden cirka 6 procent lägre för dagen.

Powercells kommunikationschef Mårten Wikforss uppgav för Direkt att han inte har någon förklaring till varför aktien har tappat så mycket på kort tid.

Enligt nyhetsbyrån har dock tyska aktiemagasinet Der Aktionär manat till försiktighet kring den hajpade vätgassektorn och under torsdagsmorgonen specifikt pekat på Powercell som en aktie med särskilt betydande fallhöjd.

Även norska vätgasbolaget Nel föll på eftermiddagen från tidigare skarpa uppgångar. 

Powercell har rusat utan stopp under lång tid och börsvärdet hade under förmiddagen blåsts upp till 17,8 miljarder kronor.

2 tim
undefined

Inte bara Powercell: Nel tokrusade i Oslo och blev störst

Trots en gigantisk aktierusning är Göteborgsbaserade Powercell inte Nordens största förhoppningsbolag inom vätgas. Norska Nel tar topplatsen efter tunga rusningar i veckan.

Nu i torsdagsmorgonens tidiga handel skrivs uppgången till 10 procent. Handeln är vild och aktien är återigen den mest omsatta i Oslo.

Under gårdagen skrevs uppgången till 10,5 procent, noterar E24. Det totala börsvärdet är nu nära motsvarande 21 miljarder svenska kronor.

Powercell-aktien är inte mycket sämre och med en uppgång på 6 procent i Stockholm på torsdagsmorgonen skrivs det totala börsvärdet till nära 17 miljarder kronor.

Nel-aktien är relativt populär bland svenskar och Nel är det näst mest ägda norska bolaget bland Avanzas kunder.

Idag 08:25
undefined

Powercell börsens mest handlade aktie – är det tyskar?

Trots att Stockholmsbörsen har ett tjok med bolag som har börsvärden som är tiotals gånger större än First North-noterade Powercell är det bränslecellsbolagets aktie som är den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Efter två timmars handel har aktier för 202 miljoner kronor bytt händer – 35 procent mer än i tvåan Volvo.

Sajten Nyemissioner uppmärksammade under gårdagen att Powercell var en av de absolut mest omsatta aktierna bland tyska nätmäklaren Flatex kunder. Powercell tog sig då in på samma topplista som jättar som Daimler och BASF. Norska vätgasbolaget Nel är också vilt omsatt bland de tyska näthandlarna.

Nu på förmiddagen är Powercell-aktien upp runt 5 procent till en ny rekordnivå på en bit över 300 kronor. Sedan noteringen 2014 har aktien stigit 4 600 procent.

18 feb
Läs mer om Vätgashajpen
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbankens kritiker får vatten på sin kvarn

Frågetecknen kring höjningen av reporäntan i december lär växa efter dagens SCB-statistik som visar oväntat svag inflation i januari. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys.

Då hördes kritiska röster mot beslutet med hänvisning till inbromsande konjunktur. Nu kan kritikerna även påpeka att Riksbanken höjde precis innan inflationen föll brant.

Pekka Kääntä för ett liknande resonemang i en makrokommentar på Placera:

”För Riksbanken blir det här givetvis ett pedagogiskt problem att hantera”.

Mycket talar för att Riksbanken kommer tvingas till nya nedjusteringar av sina inflationsprognoser, enligt Kääntä.

Igår 11:34
Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Swedbank
undefined

”Kommunobligationer är en möjlighet för Ingves”

Efter de dystra inflationssiffrorna kan Riksbanken börja köpa bostadsobligationer och kommunobligationer. Det diskuterar Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner i DI:s podcast ”Makrorådet”.

Manner anser att det ”är en möjlighet, särskilt som kommunerna behöver investera”.

Anna Öster är dock tveksam.

– Penningpolitiken ska vara skild från finanspolitiken, säger hon.

I januari landade KPIF-inflationen på 1,2 procent mot förväntade 1,6 procent, enligt Infronts prognosenkät.

Igår 17:53
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Stockholmsbörsen i dag

Börsen kring nollan – Catena Media rusar trots vinstvarning

Efter stängningar på plus i USA och blandad utveckling i Asien pendlade Stockholmsbörsen mellan plus och minus på torsdagen. Vid 16-tiden var index återigen över nollan:
• OMXS30: +0,1 %
• OMXSPI: +/-0,0 %
Under morgonen har en rad bolag lämnat rapport vilket sätter avtryck i aktiekurserna.

Elekta ökade vinsten rejält i fjärde kvartalet tack vare kostnadsbesparingar, men orderingången var klart lägre än väntat. Aktien backade cirka 6 procent.

Engelska Skolan ökade också vinsten, med närmare 10 procent. Kursreaktionen blev en uppgång på drygt 3 procent.

Oscar Properties vände till vinst under fjärde kvartalet, trots att de inte sålde en enda bostad under kvartalet. Marknaden tog fasta på positiva signaler och aktien steg runt 6 procent.

Catena Media, som nyligen vinstvarnat, redovisade som väntat minusresultat och presenterade nya finansiella mål för att få ner skulderna. Aktien handlades upp kring 8 procent.

Storytel redovisade ett intäktslyft på 45 procent, men samtidigt större förlust för fjärde kvartalet. Aktien backade kring 3 procent.

Börsdebutanten Train Alliance rusade med som mest 30 procent i premiärhandeln på First North. Aktien tappade dock snabbt igen och handlades kring 60 kronor – klart högre än teckningskursen 50 kronor.

Securitas lyfte efter en köprek från Börsplus. Aktien handlades runt 1,4 procent högre.

Idag 10:09
LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nykomlingen rusade tvåsiffrigt – många sparare missade tåget

Nordnets sparare blev snuvade på torsdagens rusning i nya First North-bolaget Train Alliance. De blev nämligen helt utan tilldelning i emissionen som sköttes av konkurrenten Avanza, skriver DI. Emissionen blev kraftigt övertecknad och Avanza lät lotten avgöra vilka som fick tilldelning.

Som mest rusade aktiekursen med 30 procent i premiärhandeln, rapporterar Direkt. Vid 10.40-tiden handlades aktien cirka 15 procent över teckningskursen 50 kronor.

Idag 09:55
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Nedgången tilltar på Wall Street – nätmäklare rusar

De ledande indexen på Wall Street öppnade torsdagens handel neråt. Vid 17-tiden stod indexen som följer:
• S&P 500: −0,3%
• Nasdaq: -0,5%
• Dow Jones: −0,4%
En högt uppsatt FED-tjänsteman hällde kallt vatten på marknadens förväntningar för enklare penningpolitik från den amerikanska centralbanken vilket bidrog till den svaga öppningen, skriver CNBC.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll inledningsvis cirka 4 procent. E-trade i sin tur rusar närmare 30 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, handlas inledningsvis ner men var vid 17-tiden upp drygt 2 procent.

12 min
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt i Asien – Softbank steg på nyhet om lån

Asienbörserna handlades spretigt på torsdagen, men tydligt upp i Fastlandskina. Det tolkade analytikerna som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.
• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +2,2%
• Hang Seng: -0,2%
• Kospi: -0,7%
Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den femåriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg över 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

Idag 09:23
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs internationellt
JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Goldman Sachs: Underskattat virusutbrott – börsfall i närtid

Coronavirusets utbrott orsakade en börsnedgång i januari, som blev kortlivad. Nu är de flesta ledande marknaderna tillbaka på rekordnivåer. Men Goldman Sachs varnar för att lugnet är bedrägligt och att investerare underskattar den skada som utbrottet kommer göra på företagens resultaträkningar, skriver Bloomberg.

”Även om en ihållande björnmarknad inte är sannolik så är en korrektion i närtid det”, skriver investmentbankens aktiestrateg Peter Oppenheimer.

Han bedömer att europeiska aktier ligger risigare till än amerikanska, på grund av sektorer som bank, bil och lyx. Om viruset orsakar en 1-procentig nedgång för det globala BNP:t skulle det sänka europeiska resultat med 10 procent, bedömer Oppenheimer.

2 tim
CHRISTOPHER PIKE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF inför G20-mötet: Corona stör tillväxten

Den internationella valutafondens (IMF) prognoser för 2020 har fått sig en törn. I en rapport inför G20-mötet i helgen skriver de:

”Den väntade ökningen av global tillväxt – från 2,9 procent 2019 till 3,3 procent i år – är dock bräcklig, eftersom den till stor del återspeglar förbättrade utsikter i tidigare stressade och underpresterande ekonomier, medan tillväxten i utvecklade länder väntas förbli dämpad”.

Analyshuset Oxford Economics är inne på samma spår och menar att om viruset utvecklas till en pandemi kan den globala tillväxten minska med 1,3 procent, jämfört med deras grundprognos. De har redan sänkt sina BNP-prognoser till 5,4 procent från tidigare 6 procent.

Både IMF och Oxford Economics tror på ”troliga” spridningseffekter.

Igår 15:25
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Löfven litar på allierade i EU-budget: ”Kör tillsammans”

Statsminister Stefan Löfven (S) litar på att Nederländerna, Danmark och Österrike kommer att backa Sverige i EU:s budgetstrid. Det sa han vid en presskonferens före EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.

– Vi fyra är helt bestämda att köra tillsammans. Ingen kommer att hoppa av. Vi ska gå i mål tillsammans, säger S-toppen.

De fyra sparsamma har krävt betydande rabatter på sina EU-avgifter. De kräver också att den totala långtidsbudgeten hålls ned till 1,00 procent av BNI.

36 min
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarnas ringhörnor: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

Igår 21:42
Stefan Löfven (mitten) lämnar EU-nämndens sammanträde på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer att bli tufft – vi står långt ifrån varandra

Statsminister Stefan Löfven tror att förhandlingarna om den nya EU-budgeten kommer att bli tuffa.

– Vi står långt ifrån varandra, säger han enligt TT.

När det gäller det nuvarande förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel så kallar han det för ”oacceptabelt” för Sverige.

Tidigare under onsdagen träffade statsministern riksdagens EU-nämnd, som gav honom godkänt för sin strama linje inför toppmötet de kommande dagarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverige, som är en nettobetalare till EU, vill hålla nere sin EU-avgift och behålla den avgiftsrabatt vi har i dag.

Igår 17:27
Läs mer om Svenska EU-avgiften
EU-kommisionens Vera Jourova tillsammans med Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs besök i Europa tidigare i veckan. KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
EU vs techjättarna

Economist: EU världens källa till teknisk reglering

Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs EU-besök vittnar om en politisk förlamning i Washington som har gett EU chansen att bli världens viktigaste källa till teknisk reglering, skriver The Economist.

I ett dokument som presenterades i veckan fanns flera åtgärder som ska främja användningen av AI i Europa men samtidigt begränsa dess upplevda faror.

The Economist skriver bland annat att tanken är att skapa ett ”enda europeiskt datarum” där digital information ska flyta fritt och säkert. Kommissionen vill få bort ”lagliga hinder” som förhindrar företag att dela data.

24 min
Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU tvingar ”big tech” att dela med sig av data

Teknikjättarna kommer att behöva dela med sig av sin data till mindre konkurrenter, på samma sätt som finansiella tjänster tvingas i dag. Det skriver Financial Times och hänvisar till EU-dokumentet ”europeisk strategi för data”.

Syftet är att bryta monopolet från exempelvis Amazon, Facebook och Google.

– Jag har haft folk som kommit till mig och sagt: Vi i finanssektorn ska dela med oss av den data vi har, men Amazon behöver inte dela med sig åt andra hållet, säger Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor.

Talespersoner för Amazon och Google vill inte kommentera det nya förslaget.

Facebook ställer sig positiva till förslaget men tycker att det behövs en större tydlighet kring reglerna.

Igår 17:33
Läs mer om EU vs techjättarna
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Alphabet / Bolagsnyheter

Gravid kvinna anklagar Google för diskriminering

Den amerikanska kommissionen för jämlikhet (EEOC) utreder techjätten Google som misstänks ha diskriminerat en gravid kvinna, rapporterar CNBC.

Kvinnan, som arbetat som forskare på Google i fem år, hävdar bland annat att hennes handledare uttryckt diskriminerande kommentarer om gravida kvinnor som också ska ha fått sämre villkor och sämre chanser till ledarpositioner.

I ett mailsvar till CNBC skriver en talesperson för Google att ”alla fall av olämpligt beteende som rapporterats till oss undersöks noggrant”.

1 tim
undefined

Betaversion av Android 11 släppt oväntat tidigt

Google har något oväntat släppt den första betaversionen av Android 11, det vill säga den nya version av techjättens mobila operativsystem som väntas lanseras i en skarp version sent i höst. Det är den tidigaste lanseringen av en Androidbeta någonsin.

Förhandsversionen innehåller bland annat nyheter rörande konversationer, notifieringar, åtkomst för appar och skärminspelning. Android 11 bjuder även på ett bättre stöd för vikbara telefoner och 5G samt en rad säkerhetsförbättringar.

Idag 08:00
JOSH EDELSON / AFP
undefined

Alphabet tar ner sina energidrakar

Googles moderbolag Alphabet har valt att avveckla företaget Makani Power som utvecklar flygande vindkraft, så kallade energidrakar. Det skriver Financial Times.

Google köpte företaget 2013 och var ett av projekten i idélabbet ”X”.

Det är första bolaget inom X som Alphabets vd Sundar Pichai skrotar sedan grundarna Larry Page och Sergey Brin avgick i december. Financial Times skriver att Pichai är under press efter att ha redovisat stora förluster inom segmentet ”andra satsningar”.

Igår 13:57
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter