Robert Boije och Robert Bergqvist. TT.
Reaktioner på ECB-beskedet

”Riksbanken får svårt när ECB går med i duvparaden”

ECB:s väntade räntesänkning gör det svårare för Riksbanken att höja sin styrränta i närtid, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, på Twitter.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist konstaterar att dagens besked innebär att ännu en centralbank ansluter sig till ”duvparaden”.

Bergqvist, också på Twitter, övergår sedan till att fråga sig vad detta kommer att få för påverkan på omvärlden. Påverkan på den europeiska ekonomin är tveksam, skriver han. För den svenska kronan kan den dock ge en välkommen kortsiktig boost.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Regeringens budget

Andersson till KD: ”Hennes argumentation klingar ihåligt”

Regeringspartierna är överens med C och L om att skjuta till 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna i år för att stärka välfärden.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är kritisk och partiet vill att kommunerna och regionerna ska ha ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) invänder i kvällens Aktuellt i SVT att KD:s förslag bygger på att 3 av de miljarderna tas från kommunerna.

– Då klingar hela hennes argumentation lite ihåligt, säger Andersson.

Busch Thor tillbakavisar samtidigt kritik om att de endast är intresserade av att sätta käppar i hjulen för regeringen.

– Även en socialdemokratisk finansminister måste klara av att kunna räkna ut att fem myror är fler än fyra elefanter, säger hon.

Igår 21:21
Bild från pressträffen  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraven från M och V: Januaripartierna satsar fem miljarder på välfärden

Januaripartierna satsar fem miljarder extra på välfärden i vårbudgeten efter krav från oppositionspartierna. Det meddelade företrädare för S, MP, C och L vid en pressträff. 70 procent går till kommunsektorn och 30 procent på regional nivå.

– Bedömningen är att det här är väl avvägt i det här läget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna ska bland annat gå till kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för integrationen. Med satsningen vill man även anställa fler sjuksköterskor och fler lärarassistenter inom skolan. Pengarna ska ligga kvar även 2021.

Beskedet om hur det hela finansieras kommer i vårpropositionen.

Igår 10:04
Magdalena Andersson (S). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Besked om finansiering i vårbudgeten

Hur de extra pengarna till kommunsektorn och rättsväsendet ska finansieras får vi veta först när vårändringsbudgeten läggs i april.

Det beskedet gav finansminister Magdalena Andersson (S) vid pressträffen på måndagen när de nya välfärdsmiljarderna lanserades, skriver Direkt.

– Det här är vår bedömning om vad som är väl avvägt i det här läget, säger Andersson och lovar att återkomma med en ”samlad bedömning” om finansieringen.

Igår 10:59
Läs mer om Regeringens budget
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Arnhult har köpt aktier för 130 miljoner i Swedbank

Finansmannen och fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult har köpt Swedbank-aktier för nästan 130 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Det framgår av ägardatatjänsten Holdings senaste uppdatering.

Så sent som i september förra året dumpade Arnhult hela sitt dåvarande Swedbank-innehav för 120 miljoner.

– Det var en tidsmässigt kort och bra affär. Jag köpte när aktien var riktigt nedpressad, sa Arnhult till Direkt då.

Arnhult har även köpt Catella-aktier för 65 miljoner under fjärde kvartalet och gått in som ny storägare i Amasten genom en investering på 42 miljoner. Samtidigt har han sålt nästan hela innehavet i Platzer för 49 miljoner kronor.

Igår 22:03
Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stordalen dubblar i MSAB – dumpar Raysearch

Hotellmagnaten Petter Stordalen har gjort flera stora aktieaffärer under det fjärde kvartalet. Det framgår av ägardatatjänsten Holdings senaste uppdatering.

Stordalen har dumpat hela sitt innehav i Raysearch, som vinstvarnade i november. Han har även sålt aktier för 14 miljoner kronor i Pricer, och därmed minskat sitt innehav med 84 procent.

I Micro Systemation (MSAB), som utvecklar utrustning till brottsutredande myndigheter, köpte norrmannen aktier för 16 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling av hans tidigare innehav och gör honom till bolagets nionde största ägare.

Han har även köpt aktier för 11,9 miljoner kronor i Nent Group, som är det näst största innehavet i portföljen efter Catella.

Igår 21:43
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSAB vinnare på lugn börs – Bambuser upp 33 procent

Utvecklingen var blandad på Stockholmsbörsen under måndagen med små indexrörelser i likhet med övriga Europa. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: +/- 0 procent
• OMXS30: -0,3 procent
Bland storbolagen gick Tele2 och SSAB bäst med uppgångar på 1,6 respektive 1,4 procent. SSAB fick draghjälp av en omvänd vinstvarning från den finska konkurrenten Outukumpu.

Sandvik placerade sig också i toppskiktet med en uppgång på 0,9 procent inför morgondagens rapport. Deutsche Bank har återupptagit bevakning av verkstadsjätten med en köprekommendation.

Bambuser rusade 33 procent sedan DI Digital i helgen uppmärksammat bolaget och trenden med live video-shopping. It-bolaget Proact rasade 10,1 procent efter att ha vinstvarnat.

Catella steg 4,7 procent sedan det framkommit att finansmannen Rutger Arnhult ökat sitt innehav i bolaget. Cellavision lyfte i sin tur 6 procent på nyheten att storägaren William Demand invest fortsatt köpa aktier.

Strax före börsstängning blev det också känt att fastighetsmagnaten Erik Selin gått in som ny storägare i Net Gaming. Aktien rusade 9,6 procent.

En köprek i helgens DI fick gamingbolaget Stillfront att avancera 4,9 procent. Kindred handlades upp 2,7 procent efter att ha köpstämplats i Börsveckan.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
James Lipman / TT NYHETSBYRÅN
Tesla / Bolagsnyheter

Investerare kluvna inför Tesla-värdering: ”Finns en kult”

Teslas starka börsresa de senaste månaderna har givit nytt liv åt debatten om vad som är en rimlig värdering av elbilstillverkaren. Bolagets fanatiska investerare har splittrats i olika läger samtidigt som handelsvolymerna exploderat, skriver Wall Street Journal.

En av åsikterna i debatten är att den stora mängden blankade aktier kan få aktien att lyfta ytterligare och förfäktas av den australiska hedgefonden Bronte Capitals grundare John Hempton. Tanken är att blankarna kan tvingas stänga sina korta positioner i takt med att aktien rusar.

– En stor mängd investerare med samma position är väldigt farligt. Det finns en hel kult kring att korta aktien, säger han till WSJ.

Igår 20:49
Mike Blake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teslabilar kan ha problem med oväntad acceleration

Den amerikanska myndigheten NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) överväger att inleda en utredning av biltillverkaren Tesla efter att det inkommit mängder med klagomål från konsumenter som vittnar om att bilarna plötsligt och oväntat accelererat. I flera fall ska accelerationen ha lett till olyckor och i vissa fall även till personskador.

I ett av de många klagomål som lämnats in till NHTSA beskriver en ägare till en Tesla Model S hur bilen, trots att den var parkerad och låst, plötsligt accelererade ned mot gatan och krockade med en parkerad bil. En annan Teslaägare vittnar om hur bilen skenat i samband med att han höll på att parkera, och en tredje person beskriver hur bilen körde rakt igenom en garagedörr och in i en vägg.

Det har totalt kommit in 127 klagomål till NHTS som rör 123 olika Teslabilar.

Igår 11:40
Läs mer om Tesla / Bolagsnyheter
Rapportsäsongen Börsåret 2020
Martin Guri. TT, Nordea
Rapportsäsongen Börsåret 2020

Blandade förväntningar inför rapporterna: ”Jag är bullish”

Experterna är splittrade i förväntningarna inför rapportsäsongen som drar igång på allvar i morgon när Sandvik bekänner färg, skriver DI.

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, säger att han är ”bullish” och tror på en rätt bra rapportperiod överlag.

Enligt Guri kommer det att betraktas som en framgång om vinstprognoserna inte revideras ner allt för mycket efter rapportsäsongen.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall är mer pessimistisk. Han tror inte att det blir några ”vackra siffror”, mot bakgrund av att industrikonjunkturen varit nära bottennivåer.

Igår 19:46
Nouriel Roubini. Arkivbild. TT
undefined

Dr Dooms investeringstips: ”Jag småduttar inte”

Nouriel ”Dr Doom” Roubini spår att USA:s konflikt med Iran utökas och att det leder till en sättning för amerikanska aktier och uppgångar för olje- och guldpriserna. För Placera berättar han om sina egna investeringar.

Roubini satsar 100 procent på globala aktiefonder, förutom när han ser en stor risk för en kommande recession. Då säljer han alla aktiefonder.

– Jag går från 100 procent till noll och vice versa. Jag håller inte på och småduttar, säger Roubini till Placera.

Roubini är ”ingen daytrader” och då är det bättre att köpa indexfonder. Att han inte är mer aktiv på finansmarknaderna beror på att han är ekonom på heltid och att han anser att även investeringar är ett heltidsjobb.

– De två sakerna går inte att kombinera, säger han till Placera.

Igår 13:30
Illustrationsbild: Investerargurun och miljardären Warren Buffett. Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljonärerna spår fortsatt tjurmarknad på Wall Street

Bara under årets tolv handelsdagar har S&P 500 noterat sex nya rekord – och rika investerare på Wall Street tror att tjurmarknaden fortsätter, skriver CNBC. En ny mätning bland amerikaner som äger aktier och tillgångar för minst 1 miljon dollar visar att 76 procent nu ger den amerikanska ekonomiska utvecklingen högsta eller näst högsta betyg – för bara ett kvartal sedan var de optimistiska miljonärerna i minoritet.

Enligt mätningen från E-Trade Financial spår 58 procent av dem att börsen stiger under årets första kvartal, upp från 42 procent under det föregående kvartalet.

Samtidigt har andelen som tror att börsen stiger minst 5 procent i kvartalet stigit med 16 procentenheter från i höstas, skriver CNBC.

Nästan hälften av de svarande tror att techsektorn har mest potential i kvartalet, tätt följt av hälsosektorn.

19 jan
Läs mer om Rapportsäsongen
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
AP-fondernas innehav

AP1 har sålt hälften i Volvo: ”En av allt fler indexfonder?”

Första AP-Fonden dumpade halva sitt innehav i AB Volvo i det fjärde kvartalet – en försäljning av nästan 16 miljoner aktier i lastbilsjätten. Det rapporterar DI med hänvisning till ägardatatjänsten Holdings. Det innebär att Saab nu är pensionsfondens största innehav.

AP1 har även gjort stora försäljningar i Swedbank, Hexagon och Essity vilket gör tidningens expert Ulf Petersson frågande. Han skriver att det är ”oklart om fonden, som ägarpolicyns första mening lyder, är en ’långsiktig och engagerad aktieägare’ eller om AP1 numera är ännu en av allt fler indexfonder?”.

Igår 18:21
undefined

Första AP-fonden dumpar Swedbank – tar storförlust

Första AP-fonden bottenfiskade i Swedbank när aktien rasade till följd av Uppdrag gransknings avslöjanden om misstänkt penningtvätt i våras. Men nu har den statliga pensionsfonden sålt hela sitt Swedbank-innehav till en förlust på cirka 100 miljoner kronor. Det rapporterar DI.

AP-fonden bekräftar för tidningen att de har sålt Swedbankaktierna men vill inte berätta varför. De brukar inte kommentera sina affärer, konstaterar chefen för ägarstyrning Ossian Ekdahl i tidningen.

Första AP-fonden har enligt DI även sålt en stor andel av sitt innehav i SEB.

Både Swedbank och SEB granskas för närvarande av Finansinspektionen för bankernas brister i arbetet mot penningtvätt.

15 jan
Läs mer om AP-fondernas innehav
Gita Gopinath JAMES LAWLER DUGGAN / TT NYHETSBYRÅN
Tillståndet i världsekonomin

IMF sänker prognosen för den globala tillväxten

Internationella valutafonden sänker sin prognos för den globala tillväxten för både 2019 och 2020, skriver CNBC.

De nya prognoserna är 2,9 och 3,3 jämfört med tidigare 3 procent respektive 3,4 procent.

Gita Gopinath, IMF:s chefsekonom, skriver i ett uttalande att den väntade återhämtningen i ekonomin är fortsatt ”osäker”.

IMF uppger att den bromsande indiska ekonomin är ett av huvudskälen till revideringen och lyfter framåt bland annat handelskonflikter som en orosfaktor.

Igår 13:14
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

PWC: Sju av tio företagschefer spår nedgång i ekonomin

Drygt sju av tio svenska företagsledare tror på en minskad tillväxt i ekonomin under 2020, enligt en enkät av revisionsbyrån PWC. Det är en fördubbling jämfört med för ett år sedan, skriver TT.

Bland företagschefer på global nivå tror 53 procent av de tillfrågade på en nedgång, en rejäl ökning jämfört med 2018 då andelen var fem procent, skriver SvD Näringsliv.

Endast 27 procent ”hyser stor tillförsikt” om att de egna företagens intäkter kommer att öka under 2020 – vilket är den lägsta nivån sedan finanskrisen 2009.

Igår 19:58
Läs mer om Tillståndet i världsekonomin