Sverige

Förbifarten. Fredrik Persson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska infrastrukturen

Trafikverket: Gör om lagen så för låga bud kan nobbas

Lagen om offentlig upphandling bör ändras så att myndigheter får rätt att säga nej till för låga anbud. Det föreslår Trafikverket efter den spräckta budgeten och tidplanen för Förbifart Stockholm, rapporterar SR.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon menar att spekulativa bud i dag utgör ett problem och leder till förseningar och högre kostnader. Enligt SR gör lagen gällande att Trafikverket måste tilldela kontrakt till det lägsta budet, även om det ligger långt under myndighetens egna beräkningar av kostnaden.

– Vi har valt att driva ett antal fall om vad vi tycker är spekulativ prissättning, men förlorat i rätten, säger Erixon.

Igår 19:40
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Notan för tunnelbanan växer – blir 40 procent dyrare

Tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm blir 40 procent dyrare än tidigare prognoser. Slutnotan väntas nu landa på 32 miljarder kronor enligt en ny beräkning från region Stockholm, skriver DI.

Lejonparten av extrakostnaderna är kopplade till nya statliga säkerhets- och miljökrav som inte var kända när projektet inleddes.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är djupt kritisk till den omständliga byråkratin och säkerhetskraven. Han kräver att regeringen tillsätter en kriskommission för infrastrukturen.

– Ett tunnelbanebygge kan prövas i upp till sju instanser och någonstans måste vi ställa oss frågan om proportionerna med alla dessa krav, säger han till DI.

13 nov
Tomas Eneroth (S). Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eneroth kräver svar om skenande kostnaderna: ”Unikt”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kommer att kräva svar från M-styret i Stockholm om varför kostnaderna för både Förbifart Stockholm och tunnelbanebygget skenat. Det säger han till DI.

– De fördyringar vi nu ser som leds av Region Stockholm är mycket kraftiga så det är klart att det är unikt, säger Eneroth och tillägger att han vill ha en redovisning av hur styrningen har fungerat.

Ministern är skeptisk till förklaringen att det är statliga säkerhetskrav som har orsakat extrakostnaderna för den nya tunnelbanan.

13 nov
Läs mer om Svenska infrastrukturen
Karin Schreil, vd för Evry Sverige. Evry, TT
Felen i svensk statistik

Evry tillsätter utredning efter missen: Allvarliga anklagelser

Evry har anlitat revisionsbyrån EY för att utreda om det finns någon grund för kritiken mot bolaget i samband med de felaktiga arbetslöshetssiffrorna. Det skriver SvD Näringsliv.

Karin Schreil, vd för Evry Sverige, påpekar att det har framkommit allvarliga anklagelser om fusk i medierapporteringen.

– Vi måste gå till botten med vad som stämmer och inte. I nuläget vet vi inte om det är något fel i den rådata vi levererar till SCB, säger hon.

13 nov
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

13 nov
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

13 nov
Läs mer om Felen i svensk statistik
Busch Thor och Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

V och KD vill stoppa höjd EU-avgift: ”Väldigt dyrt”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt går samman mot regeringen och kräver att en höjning av Sveriges EU-avgift stoppas, rapporterar flera medier.

EU-kommissionen flaggar för att Sveriges avgift ska höjas med 15 miljarder konor årligen i och med Storbritanniens utträde ur unionen, men det vill V och KD nu stoppa.

Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att man inte litar på regeringen och att det skulle stå Sverige väldigt dyrt.

– Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, i skolan och förskolan, säger han.

13 nov
Jimmie Åkesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jimmie Åkesson om att väcka ett misstroende: ”Är mitt förbaskade ansvar”

Under sitt anförande i riksdagens EU-debatt begärde SD-ledaren Jimmie Åkesson en omröstning om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det är mitt förbaskade ansvar att om inte Stefan Löfven avsätter en oduglig minister, får riksdagen göra det, säger Åkesson i debatten.

Statsminister Stefan Löfven anklagar SD för att i brist på EU-politik ägna sig åt politiskt spel.

– Morgan Johansson har mitt fulla förtroende, säger han i en replik.

Även Moderaterna vill se en misstroendeomröstning mot Morgan Johansson, vilket Ulf Kristersson tog upp under sitt anförande i debatten.

– Den här regeringen klarar inte jobbet, säger Kristersson i talarstolen.

Han fortsatte sedan med att påpeka att det inte finns någon nationell lösning på kriminaliteten och att Sverige därför måste samarbeta inom EU. Löfven försvarade sig här med att hävda att Ulf Kristerssons väg till makten är tillsammans med Sverigedemokraterna, som egentligen inte vill vara med i EU.

13 nov
Läs mer om EU:s framtid