Sverige

Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Löfven och Carlson. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

”Sverige i grunden dåligt rustat för pandemier”

Sverige är i grunden dåligt rustat för att hantera en pandemi, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SvD. I ett stort reportage beskriver tidningen hur experternas och politikernas beslut om hur coronaviruset skulle hanteras växte fram.

Planerna för hur Sverige ska hantera en pandemi sattes upp så sent som i december 2019. I dokumentet presenteras en relativt skeptisk inställning till icke-medicinska åtgärder, som nedstängning.

– Den totalitära staten, om vi tittar på Kina, de har inga skrupler. De kan göra vad som helst. Vi som har ett väldigt decentraliserat samhälle med ett långtgående självstyre är extra känsliga, säger Johan Carlson till tidningen.

2 tim
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

TVV-personal larmar om ”orimligt hög” belastning

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

Igår 08:48
Marie Nilsson, ordförande IF Metall, och Susanna Gideonsson, ordförande LO.  TT
undefined

Facktoppar kräver förlängt permitteringsstöd

Svenska företag behöver en långsiktig planering för att få ihop sin verksamhet och därför bör det statliga permitteringsstödet förlängas, säger LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson till DI.

Även IF Metalls ordförande Marie Nilsson tycker att permitteringsstödet ska förlängas så att korttidspermitteringar inte övergår i varsel.

Sacos ordförande Göran Arrius håller med om att ett förlängt permitteringsstöd är nödvändigt.

– [...] så att vi inte står med nedlagda fabriker eller personal som måste återanställas, säger han till tidningen.

Igår 03:00
Läs mer om Coronaviruset
SAS-flyg på Arlanda.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resebranschens kris

SAS ställer in alla helgens resor till Grekland

Flygbolaget SAS ställer in samtliga tre avgångar till Grekland under helgen, rapporterar DN. Sammanlagt drabbas 374 resenärer.

Trots att det är stopp för direktflyg från Sverige har flygbolaget fler avgångar inplanerade och säljer fortfarande biljetter till Grekland.

– Vi har en pågående dialog med grekiska myndigheter för att se om vi kan hitta en lösning. Så fort dialogen är avklarad kommer vi antingen flyga eller ställa in avgångarna, säger John Eckhoff, presschef på SAS, till TT.

Resebolaget Tui har fått göra ett undantag från flygstoppet och charterresenärer flögs in till ön Rhodos i torsdags.

Igår 13:33
Man med munskydd på Arlanda.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedavia uppmanar: Bär munskydd på flygplatser

Munskydd rekommenderas nu på alla Swedavias flygplatser, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Resenärer uppmuntras att bära munskydd inne på terminalerna, inte bara på planen. Rekommendationen har börjat gälla successivt, rapporterar TT.

Personer utan munskydd kommer dock inte att avvisas.

– Men kanske kommer personalen fram och informerar om möjligheten att köpa munskydd på flygplatsen, säger Lovisa Ernestam, på Swedavias presstjänst.

Igår 14:20
Turister på Rhodos.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor osäkerhet kring charterresor till Medelhavet

Charterbolagen är osäkra om de kommer kunna genomföra resor till länder kring Medelhavet, skriver Dagens Nyheter.

UD har hävt reserestriktioner till flera EU-länder, men det är oklart om flera av länderna tillåter svenskar att resa in.

– Att direktflyg inte längre är tillåtna från Sverige till Grekland är så klart jobbigt, säger SAS presschef Freja Annamatz.

Resebolaget Tui har dock fått ett specialtillstånd att i mindre skala resa in svenskar till Grekland. Men de är osäkra på hur det kommer att bli med resor till Cypern längre fram i sommar. Osäkerheten kan leda till att svenskar måste avboka sina resor.

3 jul
Läs mer om Resebranschens kris