Privatekonomi

Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Nya siffror: Villapriserna sjunker – borätterna står still

Villapriserna i Sverige sjönk med 1 procent i december jämfört med föregående månad, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Lägenhetspriserna var däremot oförändrade.

Villapriserna var oförändrade i såväl Storstockholm som Stormalmö under fjolårets sista månad, men de steg med någon procent i Storgöteborg.

Priserna på bostadsrätter backade 1 procent i Stormalmö i december, visar de nya siffrorna.

14 jan
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lägenhetspriserna upp 5 procent på ett år

Fem procent. Så mycket har priserna på både bostadsrätter och villor i genomsnitt stigit det senaste året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I Storstockholm steg lägenhetspriserna med 5 procent medan det i Storgöteborg noterades en uppgång på 4 procent. I Stormalmö steg de 7 procent.

Lika mycket steg villapriserna i Stormalmö under fjolåret.

Det genomsnittliga villapriset i fjol var drygt 2,9 miljoner kronor i riket. När det kommer till lägenheter var medelpriset i stället 37 435 kronor per kvadratmeter.

14 jan
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt rekord: Bostadsaffärer för 440 miljarder i fjol

Det såldes 110 000 bostadsrätter i Sverige under 2019 – en ökning med 5 000 lägenheter jämfört med året innan, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Villaförsäljningarna slog rekord under fjolåret då det såldes 55 000 villor.

– Det sammanlagda försäljningsvärdet för bostadsrätterna och villorna blev drygt 440 miljarder kronor vilket är 7 procent högre än förra året, säger Hans Flink, försäljnings- & affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik.

440 miljarder är också 2 procent högre än det tidigare rekordåret 2017, säger Flink vidare.

14 jan
Läs mer om Bopriserna
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolånekriget

Danske avstår räntehöjning – vill knipa marknadsandelar

Danske Bank går mot strömmen och låter bli att höja sina boräntor i hopp om att kunna knipa marknadsandelar, skriver DI.

– Vi har en fortsatt tillväxtambition i Sverige och vill flytta fram våra positioner, säger Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske Bank Sverige.

Flera banker har justerat upp sina boräntor i spåren av Riksbankens höjning i december, med hänvisning till ökade upplåningskostnader.

Anneli Adler säger att Danske Bank gör samma analys som sina konkurrenter, men att de ändå väljer att vila på hanen för att prioritera tillväxt.

9 jan
Johanna Cerwall.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skandia höjer bolåneräntor för samtliga bindningstider

Skandiabanken höjer nu bolåneräntorna för sina samtliga bindningstider. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bland annat höjs räntan för ett bolån med tre månaders bindningstid med 19 punkter till 1,28 procent.

– Vi har under senare delen av hösten sett ökade upplåningskostnader och de har fortsatt upp efter Riksbankens räntehöjning i december. Det är därför nödvändigt för oss att göra en justering av våra boräntor, säger bankens vd Johanna Cerwall i en kommentar.

9 jan
Claudia Wörmann.  TT, SBAB
undefined

SBAB: Bolånekunderna tog höjd för nollränta i november

Av de som tecknade nya bolån hos SBAB i december valde 70 procent att binda räntan på den kortaste tiden, tre månader. Det är en uppgång sedan i november då 57 procent av kunderna valde den korta räntan. Det skriver den statliga bolånebanken i ett pressmeddelande på torsdagen.

De nya bolånekunderna fick ta hänsyn till Riksbankens besked att höja reporäntan från minus 0,25 procent till noll procent i mitten på december. Men det var novembers lägre siffra, snarare än decembers relativt höga som bröt den långsiktiga trenden.

– Det verkar som att många tog höjd för räntehöjningen redan i november. Redan i december var det åter som vanligt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

9 jan
Läs mer om Bolånekriget