Privatekonomi

Coronaviruset Amorteringspausen
Cathrine Danin
Coronaviruset Amorteringspausen

”Slopad amortering kommer att bromsa boprisfallet”

FI:s beslut att ge alla bolånekunder amorteringsfrihet till juni nästa år välkomnas. Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, skriver på Twitter att förslaget är en ”välbehövlig åtgärd som lär bromsa ett stort boprisfall, som jag annars tror låg i korten”.

SBAB:s chefekonom Robert Boije kallar beskedet ”klokt” på Twitter och skriver att det är ”något jag själv tidigare föreslagit som stabiliseringspolitisk åtgärd för corona”.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till åtgärden: ”Det här är bra och viktigt”, skriver hon på Twitter. Bratt skriver vidare att hon var skeptisk till kravet när det infördes på grund av att hon ansåg att det saknade flexibilitet. Men nu visar Finansinspektionen att man är flexibel i ett allvarligt läge, twittrar hon.

2 apr
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borg: Hjälper skuldsatta men bopriserna kommer ändå falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

2 apr
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Uttag av läkemedel begränsas: “Måste stoppa hamstringen”

Uttag av läkemedel begränsas för att stoppa att människor köper mer än nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Nu krävs det skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger Hallengren.

Därför blir det nu bara möjligt att plocka ut läkemedel för tre månader framåt.

För den som vill hålla sig inom högkostnadsskyddet finns det redan en begränsning av uttag för nittio dagar framåt. De som väljer att att betala ur egen ficka har dock fram tills nu kunnat hämta ut en årsförbrukning av mediciner.

Hallengren säger att man märkt av att många tar ut betydligt mer av sina läkemedel under coronakrisen jämfört med hur det ser ut i normala fall.

– Vi har ingen brist på läkemedel. Men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna.

Regeringen har också gett Läkemedelsverket i uppdrag att säkra tillgången på läkemedel.

1 apr
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sifo: Tre av tio klarar sig bara en månad utan pengar

Skenande arbetslöshet väntas i coronakrisens spår, vilket är särskilt bekymmersamt för de många hushåll som lever på knappa marginaler.

Var tionde hushåll saknar helt sparbuffert, och knappt tre av tio har bara lagt undan så att de klarar sig max en månad. Det visar en färsk undersökning från Sifounderssökning som Swedbank beställt, rapporterar TT.

”Många lever fortfarande från hand till mun. Marginalerna i hushållsekonomin är små och en eventuell arbetslöshet skulle påverka dem hårt”, skriver Swedbanks privatekonom Arturo Arques i en kommentar.

1 apr
Läs mer om Coronaviruset